Populärteknik

Hittar medicin mot astronautsjuka

Astronauten Koichi Wakata var en av fem som fick prova medicin mot benskörhet. Foto: Nasa
Astronauten Koichi Wakata var en av fem som fick prova medicin mot benskörhet. Foto: Nasa

Ett vanligt botemedel mot benskörhet kan vara rätt medicin mot den försvagning av benstommen astronauter råkar ut för vid lång vistelse i tyngdlöshet.

Publicerad

Amerikanska Nasa och japanska motsvarigheten Jaxa kan vara på väg att hitta metoder att minska förlusten av benmassa hos människor som vistas länge i rymden.

Sedan 2009 har man gjort jämförelser mellan astronauter som behandlats med bisfosfonater, medicin som sedan länge används mot benskörhet, och astronauter som inte fått medicinen.

Fem astronauter har fått medicinen med början tre veckor innan avfärden till rymdstationen ISS och har fortsatt att ta en veckodos under hela vistelsen på rymdstationen. De jämfördes sedan med en grupp på 14 personer som inte medicinerat.

Den senare gruppen hade en genomsnittlig minskning av benmassan i lårbenen på 7 procent och 5 procent i höftbenen.

De fem som medicinerade fick en minskning av benmassan på i lårbenen på 1 procent, medan de fick en ökning av benmassan på 3 procent i höftbenen.

Dessutom slapp de höga halter av kalcium i urinen, som annars är en följd av att förlora benmassa.

Bisfosfonater har dock nackdelen att effekten minskar ju längre medicinen används. Forskningsledaren Toshio Matsumoto vid japanska Tokushimauniversitetet ska se om det finns möjligheter att ta fram medicin som är verksam i två år.