Populärteknik

Här är allt vi vet om Iphone SE 2

En ny billig Iphone med senaste processorn? Det kan bli verklighet våren 2020.

Publicerad

2019-10-14: Analytiker spår ett pris på 399 dollar

Iphone SE 2 kommer att kosta 399 dollar, utrustas med 64 eller 128 gigabyte lagring och släppas i färgerna silver, rymdgrå och röd. Det är detaljerade uppgifter från analytikern Ming-Chi Kuo, som anses vara pricksäker i sina antaganden om Apples framtid. Vidare uppger han att den kommer att sakna 3d touch.

2019-10-04:  Får samma processor som Iphone 11

Iphone SE lanserades för tre år sedan och blev det billiga alternativet för den som inte gillade trenden med stora skärmar. Den har varit populär: när Apple reat ut sina SE-lager har den sålt slut på nolltid. Uppenbarligen finns det efterfrågan på en modell med 4-tumsskärm, identifiering med fingeravtryck och port för vanliga hörlurar.

Iphone SE 2 – om nu analytikern Ming-Chi Kuos analys är något att gå efter – ska utrustas med Apples splitternya A13-processor, arbetsminne på 3 gb och baseras på Iphone 8. Det skulle betyda en skärm på 4,7 tum, något större än den ursprungliga SE-modellen, samt touch id (fingeravtrycksläsning) i stället för face id (ansiktsigenkänning).

Något pris spekulerar Ming-Chi Kuo inte i, men en ny Iphone 8 med lagring på 64 gb kostar i dag omkring 5500 kronor.

Som sajten 9to5Mac skriver finns det flera anledningar till att Apple skulle vara villiga att göra en SE 2. Många användare har fortfarande en Iphone 6, med vilken det senaste operativsystemet Ios 13 inte fungerar. Det betyder till exempel att en av Apples stora satsningar på exklusivt innehåll – nämligen speltjänsten Apple Arcade – inte är tillgängligt för Iphone 6-ägare.

Ming-Chi Kuo var inte först med att spekulera kring en ny Iphone i budgetklassen. Redan i början av september uppgav ekonomisajten Nikkei att en Iphone SE 2 är på gång under första halvåret 2020.