Han fixar driften på raffinaderiet

2015-04-27 09:38  
Anders Klein jobbar som teknikspecialist på Preems raffinaderi i Lysekil och är årets vinnare av Stora Automationspriset. Filip Eng fick ITF:s framtidspris. Foto: Teresia Christborn / Preemraff

Eftersom raffinaderiet går dygnet runt är driftsäkerhet högsta prioritet. Teknikspecialisten Anders Klein har prisas för sin insats på automationsområdet.

Instrumenttekniska föreningen delar varje år ut Stora Auto­mationspriset. I år var prissumman 80 000 kronor och vinnaren heter Anders Klein, teknikspecialist på Preems raffinaderi i Lysekil.

Raffinaderiet är Skandinaviens största med en kapacitet att raffinera 11,4 miljoner ton råolja och oljekomponenter varje år. Det går dygnet runt, 365 dagar om året.

– Den största utmaningen är våra långa underhållscykler. Vissa grejer ska gå sex år utan stopp och då är det viktigt att grejerna håller. Jag har blivit mer fokuserad på det under åren, säger Anders Klein.

Säkerhetskritiska system för processindustrin kräver full testning av komponenter. På sensorsidan är det inget problem då funktioner kan kopplas bort tillfälligt. Desto svårare är det att bygga anläggningen så att enskilda ventiler, pumpar med mera kan isoleras och testas utan att delar av anläggningen stängs ner.

Även mätning är en utmaning. I den här delen av processindustrin är det gigantiska flöden och inget som kan testas i labb – det är skarp produktion hela tiden. Tryck och nivå måste mätas och räknas på, trots höga temperaturer.

Styrsystemen är numera Windowsbaserade och data från alla instrument kopplas upp och finns i underhållssystemet.

– Vi har ju inga robotar men är bra på att sammankoppla all information, även om det finns mer att göra, säger Anders Klein.

– Vi har till exempel inte sammankopplat arbetsorder i samma system som data från produktionen. Och vi har trådlösa givare men har långt kvar till helt trådlöst. Vi är nyfikna på ny teknik men det allra viktigaste är att saker fungerar.

Anders Klein kom till Preemraff för 15 år sedan. Då hade han närmast jobbat med Canbus­system i bilar och bussar. På Preemraff har han jobbat i olika roller; som automationschef, ­instrumentchef och nu teknikspecialist. Även här har han jobbat med utvecklingen av Preems olika fältbussystem och underhållssystem (AMS).

– Det har egentligen handlat om all kommunikation som inte är ren it, säger Anders Klein.

Vad är det bästa med att jobba med automation?

– Alla arbetsplatser handlar egentligen om människor och engagemang. På en sådan arbetsplats som jag har möts alla kategorier av människor och det är viktigt att man samarbetar.

Skulle du rekommendera andra till samma yrkesval?

– Ja, verkligen. Mät- och regler­teknik handlar mycket om fysik och matte. Inte bara kemi även om det är ett raffinaderi. Så det är intressant för alla naturvetenskapligt intresserade.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Något kul med mina arbetskamrater kanske? På sätt och vis har de också fått priset.

Anders Klein – vinnare av Stora Automationspriset

Ålder: 50 år.

Bor: Hus på Skaftö.

Familj: Fru och två utflugna döttrar.

Yrke: Teknikspecialist på Preemraff i Lysekil.

Utbildning: Gymnasieingenjör, ämneslärarexamen, högskoleexamen inom datorstödd fysikalisk mätteknik.

Tidigare jobb: VVS-ingenjör på Bengt Dahlgren, högstadielärare, konsult mot fordonsbranschen för Sigma Systems, instrumentchef, automationschef och teknikspecialist på Preemraff.

Aktuell: Vinnare av Instrumenttekniska föreningens Stora ­Automationspris på 80 000 kronor.

Få senaste nytt om automation!

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Fredrik Karlsson

Mer om: Preem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer