Populärteknik

Hämta koden till Photoshop gratis

Bröderna Thomas och John Knoll skapade den första kommersiella versionen av Photoshop som lanserades 1990. Foto: Computer History Museum
Bröderna Thomas och John Knoll skapade den första kommersiella versionen av Photoshop som lanserades 1990. Foto: Computer History Museum

Nu har källkoden till första versionen av Photoshop från 1990 släppts fri för gratis nedladdning.

Publicerad

Idag är de flesta fotografier både i tryck och på webben behandlade i redigeringsprogrammet Photoshop. Programmet har blivit så dominerande att verbet "photoshopa" letat sig in i ordböckerna.

Nu har källkoden till den första kommersiella versionen 1.0.1 från 1990 släppts fri för nedladdning via ett samarbete mellan programmets ägare Adobe och Computer History Museum i USA.

Det som kan hämtas är 179 filer med 185 000 rader kod vilket kan jämföras med dagens version av programmet som innehåller över tio miljoner kodrader.

Den ursprungliga koden är till 75 procent skriven i programmeringsspråket Pascal och 15 procent i assembler för processorn Motorola 68000 som fanns i de Macar som kunde köra programmet när det först lanserades. Resten av koden består av olika datafiler.

En av dem som granskat den frisläppta koden är forskaren Grady Booch från IBM Research Almaden.

- När jag öppnade filerna kände jag mig lite som Howard Carter när han klev in i Tutankhamons grav. Vilka underverk väntade mig? frågar han sig på datormuséets webbplats och svarar själv:

- Jag blev inte besviken över det jag hittade. Det blev en fantastisk resa att öppna det listiga maskineriet i ett program som jag började använda för 20 år sedan.

Första versionen av det som skulle bli Photoshop kallades Display av sin skapare Thomas Knoll när han var doktorand vid University of Mishigan 1987. Han använde sitt program för att visa och modifiera digitala bilder. Hans bror John Knoll upptäckte att han kunde använda broderns program för att redigera fotografier på sitt jobb med specialeffekter för film vid det legendariska företaget Industrial Light & Magic som grundades av George Lucas redan 1975.

De båda bröderna började nu utveckla programmet tillsammans och såg den kommersiella potentialen samtidigt som de döpte om sin skapelse till Photoshop som köptes av Adobe 1989. Ett år senare kom den första kommersiella versionen vars källkod nu alltså hamnat på museum och släppts för fri icke kommersiell användning. Även manualen på 440 sidor kan hämtas hem i pdf-format.