Innovation
Gravitationsvågor upptäckta – för fjärde gången
Observatoriet Virgo i Italien har varit med och gjort sin första upptäckt av gravitationsvågor. Detektionen vittnar om när två enorma svarta hål slogs samman.
På onsdagen presenterade Ligo-projektet att man har gjort ännu en observation av gravitationsvågor från svarta hål. Det är den fjärde gången sedan den första mycket uppmärksammade detektionen som presenterades i början av 2016.
Sedan dess har Ligo-samarbetet vuxit och i den här detektionen deltog även observatoriet Virgo utanför Pisa i Italien, utöver de två anläggningarna i USA. Detektionen gjordes den 14 augusti i år, och har sedan analyserats för att säkerställa att det handlar om gravitationsvågor.
Vågorna kommer från sammanslagningen av två svarta hål som var 31 respektive 25 gånger så stora vår sol i massa, 1,8 miljarder ljusår bort.
– Den här typen av detektioner är enormt viktiga om vi vill nå insikter om universum, sa Federico Ferrini, chef för European Gravitational Observatory på pressträffen i Turin, Italien, på onsdagskvällen.
Läs mer:
Genom att det är tre detektorer som samarbetar går det att mer precist lokalisera var i universum och när händelsen inträffade som orsakade gravitationsvågorna.
Virgo-observatoriet var avställt för en flera år lång uppgradering när de tre första observationerna gjordes av Ligo-anläggningarna i USA. Den 1 augusti i år togs Virgo i drift igen. Anläggningen har funnits i 20 år – och först nu gjordes alltså den första observationen.
I takt med att observatorierna uppgraderas och instrumenten förfinas kommer detektioner av gravitationsvågor att ske allt oftare, spår Ligo-projektet.
– Det här är bara början för observationer som nätverket med Virgo och Ligo har gjort möjligt. Med nästa observationsperiod som är planerad att pågå i slutet av 2018 kan vi förvänta oss detektioner varje vecka, eller ännu tätare, säger David Shoemaker, talesperson för Ligo-samarbetet, i ett pressmeddelande.