Gotlänningar styr värmen efter elpriset

2015-06-03 05:00  

I drygt ett år har 200 elkunder på Gotland kunnat styra uppvärmningen efter elpriset. Hittills är erfarenheterna goda, säger Christina Svalstedt, på Vattenfall som leder projektet.

På Gotland pågår ett stort test med ett smart elnät. I ett av delprojekten styr 200 villaägare sin uppvärmning till när elpriset är lågt.

– Målet är att styra elkonsumtionen till tider då det finns gott om billig förnybar el, säger Christina Svalstedt, projektledare för Smart kund Gotland.

En första utvärdering, som just blivit klar, visar att engagemanget är stort.

– Vi har kunnat flytta förbrukning från dyra till billiga timmar samtidigt som kunderna blivit mer medvetna om sin energikonsumtion och sina elkostnader, säger Christina Svalstedt.

Själva styrningen sker automatiskt. Familjerna som deltar väljer nivå på hur mycket energi de vill spara. Varje dag får de sedan ett schema i en app som visar hur elbolaget kommer att stänga av till exempel elpanna och element under nästkommande dag. Schemat kan ändras manuellt.

I appen går det att följa elkonsumtionen och aktuellt elpris, som är ett specialspotpris för projektet. Det varierar mer än det vanliga spotpriset och bestäms av faktorer som väderprognoser och aktuell vindkraftsproduktion.

Hur mycket deltagarna tjänat i kronor och ören är något som kommer att undersökas närmare. Det låga elpriset och milda vintrar under testperioden har dock gjort att skillnaden mellan högsta och lägsta pris oftast hamnar på några ören.

– Man kan inte säga att elpriset varit på vår sida, säger Christina Svalstedt.

Försöket på Gotland kommer att pågå till och med april 2016. Ett liknande projekt pågår i Uppsala där 500 villaägare både ska spara el och hjälpa till att reglera elnätet genom att styra sina värmepumpar.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Marie Alpman

Mer om: Elpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer