Digitalisering

Friluftsmobil håller koll på framstegen

Xperia Active är en av Sony Ericssons sista telefoner och som gjord för en svettig utflykt i svampskogen. Den är både fukt- och dammtålig – och därmed ­arvtagare till den legendariska hajfenan från seklets början.

Publicerad

R310, hajfenan, var en var stöt-, fukt- och dammtålig telefon som Ericsson lanserade 2000. Delvis följer Xperia Active i spåren, men med en viktig skillnad: den tål inte mer stryk än Sony Ericssons övriga android-modeller.

Fukt och damm ska dock inte få telefonen på fall, något som ska garanteras genom en IP67-certifiering, som bland annat intygar att telefonen tål ett dopp på upp till en meters djup i 30 minuter.

Skärmen är enligt Sony Ericsson dessutom byggd för att bättre kunna användas med blöta fingrar, vilket ska tilltala friluftsmänniskor och motionärer. Och lite bättre än vanliga smarta telefoner fungerar det möjligen med blöta fingrar, men skillnaden är inte stor.

Sporttouchen får Xperia Active inte bara av sitt tuffare yttre, utan också av ett lite smartare inre. Telefonen kan ta emot signaler från sensorer som använder en teknik som går under namnet ANT+. Hit hör bland annat pulsmätare att fästa på bröstet och hastighetsmätare för cykeln. Kombinerat med träningsprogram i telefonen ska det ge motionären bättre koll på sina framsteg.

Sony Ericsson har installerat Map My Fitness från start. Ett annat alternativ är Endomondo, som finns att ladda ner från Android Market.

I övrigt har Xperia Active lånat mycket från Xperia X10 Mini. Telefonen är någon millimeter större i alla riktningar och några gram tyngre.

Skärmen är i båda fallen 3 tum, märkbart mindre än i de flesta andra smarta telefoner. Det innebär att Xperia Active är en telefon som är lite pillig att mata in text i, och inte lämpar sig lika väl som de större modellerna i Xperia-serien för att exempelvis surfa på nätet.

För den som vill ha både en tåligare hårdvara och en lite större skärm finns det andra alternativ i Android-lägret. Motorola har en modell som heter Defy, Samsung en som heter Galaxy Xcover.

Bra och dåligt

Storlek: 92 x 55 x 16,5 millimeter.

Vikt: 111 gram.

Skärm: 3 tum, 320 x 480 punkter.

Kamera: 5 megapixel, ­filmar i hd.

Pris: Cirka 2 700 kronor utan abonnemang.

Övrigt: IP67-klassad. Leveras med armfodral.

Bra

Tål vatten och damm.

Snabb.

Möjlighet att koppla till ANT+-sensorer.

Dåligt

3 tums-skärm är i minsta laget.

Inte mer stöttålig än andra modeller.