Övriga nyheter

Fotboll och pelargoner

Pelargoner kan se ut nästan hur som helst. Några är meterhöga, men de flesta är små med elegant utformade fjärilslika blommor. I Sydafrika växer 219 av 279 kända pelargonarter. Ovan: Pelargonum tricolor, samlad i Sydafrika första gången 1791. Finns i Edward Anderssons växthus, Bergianska trädgården i Stockholm. Foto Kaianders Sempler
Medicinalpelargonen P. siodides.
.
Jabulani, årets boll.
Teckning Kaianders Sempler

Sydafrika är inte bara landet där årets stora fotbollsfest går av stapeln. Det är också härifrån pelargonerna kommer. Just nu pågår en rättsprocess, där sydafrikanerna stämmer ett tyskt läkemedelsbolag för att ha patenterat ett pelargonpreparat som har använts i den traditionella afrikanska medicinen i över 100 år.

Publicerad

I Kapprovinsen i Sydafrika växer vilda pelargoner överallt. Det var härifrån de populära prydnadsväxterna ursprungligen infördes till Europa. Först till Holland på 1600-talet. Sedan till Sverige med bland andra Linné-apostlarna Thunberg och Sparrman i mitten av 1700-talet.

I dag är pelargonerna tillsammans med rosorna och pionerna våra populäraste prydnadsväxter, och minst en vit eller röd zonalpelargon finns i praktiskt taget vartenda svenskt hem.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här