Digitalisering

Facebook vill ta din
position till historien

Facebook lanserade på onsdagen den nya tjänsten "platser", där användarna kan ange sin position. Positionen sparas för framtiden, och Facebook går därmed ett steg längre än uppstickare som Gowalla och Foursquare.

Publicerad

Vid lanseringen av Facebook Places förklarade företagets produktchef Christopher Cox att man vill samla användarnas historier, kopplade till olika platser.

– Historierna kommer att sitta ihop med en fysisk plats, så att våra barn kanske kommer till Ocean Beach i San Francisco om 20 år, och då börjar deras lilla magiska apparat att vibrera och säger "här kysstes dina föräldrar för första gången", sa Christopher Cox, rapporterar Cnet News.

Hur det nu är med Facebook och dess innehåll om 20 år så visar det ändå att Facebooks vision sträcker sig längre än startuppföretagen Gowalla och Foursquare, som främst fokuserar på var användarna befinner sig och gör just nu.

Å andra sidan lanseras tjänsten tillsammans med både Gowalla och Foursquare. När användare av de tjänsterna "checkar in", som det kallas när man anger sin position, syns det även på Facebook.

Med på tåget är även konsument- och betygssättningstjänsten Yelp samt speltjänsten Booyah. Däremot lyser Twitter, som också lanserat en liknande funktion, med sin frånvaro.

Snart släpper dock Facebook in alla som gör extraprogram till Facebook, via tjänstens API, Application Programming Interface.

Det betyder att Facebook tänker spela en central roll för information om var människor befinner sig och hur de rör sig.

Inledningsvis fungerar tjänsten Platser endast i USA.

Rent praktiskt checkar man in med sin mobil – i ett Facebookprogram (ny version för Iphone) eller via Facebook i mobilens webbläsare.

Andra kan då se var man är.

Facebook, som fått kritik för röriga sekretessinställningar, har den här gången valt grundinställningen att endast vänner ser informationen. Det går dock att ändra.

När man checkat in på en viss plats kan man se vilka vänner som är i närheten. Man kan också se vad som hänt på platsen tidigare.

Dessutom kan man tala om vilka andra som är där, ungefär som när man taggar vänner i ett foto.

Vänner kan till och med checka in varandra, men allt detta går att begränsa i sekretessinställningar.

Nya program som vill ta del av användarnas position måste först få tillstånd från respektive användare.

---

Anm. Gowalla och Foursquare som uppmärksammats mest bland tjänster där användare anger sin position, lanserades båda i USA oberoende av varandra den 13 mars 2009. I somras hade de omkring 200.000 repsktive en miljon användare, enligt Wired.