Digitalisering

Facebook kliver in på jobbet

Efter en längre tids rykten lanserar Facebook en version av sin tjänst för företag – Facebook på jobbet. Flera detaljer är fortfarande oklara, och ännu är tjänsten bara öppen för utvalda företag.

Publicerad

Facebook på jobbet, eller Facebook at Work, är tänkt för företag med över 100 anställda.

Grundtanken är att erbjuda en plattform för medarbetare att samarbeta och dela information. Det ska inte förväxlas med Facebooks verktyg för att hantera en företagssida på vanliga Facebook.

Flera andra tjänster har försökt etablera sig som det sociala nätverket på jobbet, bland annat Microsofts Yammer, VM Wares Socialcast och fristående tjänster som Slack, Convo och Jive, alla utan någon väsentlig framgång.

Frågan är nu om Facebook kan lyckas bättre, och detta kan avgöras av detaljer som fortfarande inte är klara.

Bland dem finns avgifter och reklam. Inledningsvis är Facebook på jobbet avgiftsfri och fri från reklam, men på båda områdena kan det bli förändringar.

En annan fråga gäller integritet och säkerhet som är viktiga aspekter för företag. Även frågan om vem som äger material som lagras och delas via Facebook på jobbet kommer att vara viktig.

Vissa detaljer redovisas på en hjälpsida om tjänsten.

Användarkonton är skilda från privata Facebookkonton, men de kan länkas så att man är inloggad på båda samtidigt. Arbetskontot och det man publicerar där syns inte utanför företaget, men å andra sidan kan alla på företaget se allt det man lägger ut. Från arbetskontot kan man också se material som publiceras publikt på vanliga Facebook.

Arbetsgivaren kommer åt allting man gör med sitt arbetskonto, dock inte användarnamn och lösenord för det privata Facebookkontot.

På mobilen når man Facebook på jobbet via en särskild app som ännu bara finns för IOS. En Androidversion är på gång.

Värt att notera är att den ansvariga för utvecklingen av Facebook på jobbet är dansken Lars Rasmussen som tidigare arbetade på Google och utvecklade kommunikationstjänsten Wave – en tjänst som hyllades vid lanseringen 2009 men snabbt dog ut och avvecklades.

Företag som vill prova Facebook på jobbet kan anmäla sitt intresse här.