F-35 kommer ut på förband

2012-11-22 15:55  
Redo för test på förband. Foto: Lockheed Martin

Den amerikanska marinkåren blev först med att sätta in stridsflygplanet F-35 i ett förband. Vid flygbasen Yuma ska planet testas i tre år.

Tre plan av versionen F-35 B, med kort start och landningssträcka, har bildat en skvadron vid marinkårsbasen i Yuma i Arizona.

F-35 JSF är ett kraftigt försenat flygplansprojekt, och har också drabbats av stora kostnadsökningar. I samband med en norsk upphandling av stridsflygplan ställdes det mot Jas 39 Gripen, och blev sedan norrmännens val.

F-35 är ett s k 5e generationens flygplan med stora krav på att visa liten träffbild på radar (smygegenskaper).

De första flygningarna på förbandsnivå kommer att inledas strax före jul eller i början av januari nästa år. Först 2015 ska utvärderingen av flygplanets egenskaper vara klar så att F-35 kan sättas in för operativa uppgifter.

F-35 är tänkt att ersätta äldre flygplan som F/A-18 m fl. Närmare 2500 plan ska beställas. Det tillverkas av Lockheed Martin.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer