Innovation

EU-patent kan bli verklighet 2014

EU kan få ett gemensamt patent år 2014. Det säger handelsminister Ewa Björling efter dagens ministermöte i Bryssel. Men alla länder är inte nöjda.

Publicerad

Tidigare i veckan skickade Sverige och nio andra länder ett brev till EU-kommissionen med förslag på en ny lösning på den segdragna frågan om ett gemensamt EU-patent.

Inom EU finns något som heter ”fördjupat samarbete” som innebär att en begränsad grupp EU-länder kan genomföra en reform även om alla inte är eniga.

Men Spanien och Italien protesterar. De anser att det är en diskriminering att deras språk inte tillhår de tre som ett patent kan lämnas in på: engelska, tyska eller franska.

- Jag anser att det är diskriminering av europeiska företags konkurrenskraft att vi inte lyckats komma överrens om ett gemensamt patent. Vi har hållit på i tio år utan att komma någon vart, säger Ewa Björling till Ny Teknik.

Hon berättar att känslorna var upprörda på dagens möte.

- Spanien och Italien undrar varför vi måste ha så bråttom, men vi har lagt fram tio kompromissförslag som de inte kunnat acceptera, säger Ewa Björling.

Förutom Sverige har brevet skrivits under av Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Danmark, Finland, Slovenien, Luxemburg, Estland och Litauen. Dessutom lämnar Storbritannien in en separat begäran och fler medlemsstater har sagt sig vara villiga att ansluta sig.

Redan på tisdag i nästa vecka ska kommissionen lägga fram ett förslag om ett fördjupat samarbete på patentområdet.  Det kommer sedan att diskuteras av regeringscheferna som träffas den 16-17 december.

Frågan ska sedan behandlas vidare både i parlamentet, rådet och i EU-kommissionen.

Enligt Ewa Björling kan ett gemensamt EU-patent finnas på plats 2014.

- Det är inte en dag för tidigt. Det är en viktig fråga där jag själv har engagerat mig väldigt mycket, säger Ewa Björling, som själv har en bakgrund som forskare på Karolinska institutet.

- Där hörde jag tals om den här frågan redan på 80-talet.