EU: Beslut om roaming före påsk

2013-10-07 12:36  
Alla delar måste med i ett gemensamt telepaket i Europa, anser Neelie Kroes, vice ordförande i EU-kommissionen. Foto: Helen Ahlbom

- Det blir inga ändringar i förslaget om en enda telemarknad i EU. Det är ett paket, där alla delar måste med. Det sa EU-kommissionär Neelie Kroes när hon på måndagsmorgonen träffade svenska telekomföretag.

Neelie Kroes, vice ordförande i EU-kommissionen, har fått hård kritik från telekombranschen sedan hon presenterade sitt förslag om enda telekommarknad för en knapp månad sedan. Konsumenterna verkar desto nöjdare.

På måndagsmorgonen träffade hon flera av de svenska telekomföretagen, samt representanter från Facebook, Google och Microsoft, under ett rundabordssamtal på KTH i Stockholm.

- EU har hamnat på efterkälken inom it-området. Det vill vi ändra på genom att ta bort gränserna inom telekomsektorn, den enda sektor som fortfarande har gränser inom EU, sa Neelie Kroes under rundabordssamtalet.

I det nya förslaget föreslås bland annat att operatörerna inte längre ska få ta ut roamingavgifter, och inte heller blockera eller sänka hastigheten för konkurrerande tjänster.

De svenska mobiloperatörerna som var med på rundabordssamtalet är starkt kritiska till de nya roamingreglerna.

- Intentionen är bra, men det här förslaget kommer innebära lägre investeringar i infrastruktur, inte mer som avsikten är, sa Ingrid Stenmark på Telia Sonera.

Peder Ramel, chef för Tre i Skandinavien, var för en gång skull enig med sin konkurrent.

- Det är de stora operatörerna i södra Europa som tjänar mycket på det här förslaget, medan vi i norra Europa förlorar, sa han.

Men Neelie Kroes försvarade sig med att även de operatörerna klagar på förslaget.

Thomas Ekman, vd för Tele2 i Sverige, påtalade att de svenska priserna redan väsentligt lägre per megabyte än i övriga EU-länder och att roamingförslaget för Sveriges del innebär flera steg tillbaka.

Men Neelie Kroes köpte inte operatörernas argument.

- Vi skippar roaming eftersom det är gammalmodigt. Vi vill inte ha en telekomgräns mellan EU-länderna, sa hon, och betonade sedan även andra delar i förslaget.

- De nya nätneutralitetsreglerna är också en viktig del i paketet eftersom de förbjuder den mäktiga ägaren av infrastruktur att blockera nya företags tjänster.

- Vi föreslår också ett gemensamma spektrumregler för hela EU. Till och med en treåring kan inse att det är mer effektivt, fortsatte hon.

Neelie Kroes föreföll bekymrad över kritiken från de svenska operatörernas.

- Sverige är min inspiration. Jag tycker ni gör rätt saker här, som att dela nätverk exempelvis. Det är ju smart.

- Jag tycker att ni borde ha större tillit till era egna affärsmodeller. Som att ni tar betalt för datatrafiken, sa hon.

Efter rundabordssamtalet var Peder Ramel besviken.

- Jag är väldigt förvånad över att Neelie Kroes sa att det är hela paketet eller inget som gäller. Och att hon inte ser de olika villkoren för oss i norr och de stora operatörerna i södra Europa.

Har du, Neelie Kroes, tagit några intryck av kritiken av förslaget, exempelvis från de svenska bolagen idag?

- Det här är ett balanserat paket med många olika förslag. Balansen är viktig, och därför tänker vi inte ta bort enskilda delar. Då förlorar vi balansen. Det finns saker som vissa gillar, och andra ogillar.

- Vi talade förstås med många parter innan vi presenterade det. Det här förslaget har uppbackning från mina kollegor, och nu diskuterar vi med partierna.

När räknar du med att förslaget går igenom?

- Före påsk.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer