Digitalisering

Ericsson storsatsar på kinesisk 3g

Mats Olsson
Mats Olsson

Ericsson byter strategi och tar fram en egen baststation för den kinesiska 3g-standarden. -Vår ambition är att ta 15-20 procent av den marknaden initialt, säger Mats Olsson, chef för Ericsson i Kina, till Ny Teknik.

Publicerad

Ericsson har bytt strategi i det tysta. Ledningen har bestämt sig för att satsa fullt ut på den kinesiska 3g-standarden td-scdma. Tidigare har den satsningen skett lite med vänsterhanden, vilket motiverats med att marknaden inte skulle bli så stor och strategiskt viktig.

I stället för att utveckla en komplett lösning på egen hand, valde Ericsson därför för tre år sedan att samarbeta med den kinesiska tillverkaren ZTE. Så här lät det då:

- Vi vill investera så lite som möjligt i den kinesiska 3g-standarden, och väljer därför att köpa in basstationer för td-scdma från ZTE, sa Håkan Eriksson, chef för forskning och utveckling på Ericsson, den gången till Ny Teknik.

Men nu låter det annorlunda när Ericssons Kinachef Mats Olsson beskriver strategin vid Ny Tekniks besök på kontoret i Peking.

-Det är otroligt viktigt att vi även har en stark komplett lösning för den kinesiska 3g-standarden. För att vara politiskt accepterad i Kina måste vi ställa upp på inhemska lösningar utan några förbehåll. Så därför vill vi nu erbjuda en komplett Ericssonlösning för td-scdma, och började utveckla en helt egen basstation i slutet av förra året, säger han.

Varför valde ni tidigare att köpa basstationer från ZTE?

- Vi ville komma snabbt ut på marknaden. Och det tar tid att utveckla en fullständig lösning. För 1,5 år sedan skulle China Mobile handla upp de stora testnäten för åtta städer i Kina. Och det är klart att vi då inte ville gå ut och berätta att vi bara köper av ZTE tills vi har en egen lösning.

När China Mobile, världens största mobiloperatör, sedan köpte utrustning för sina stora testnät fick ZTE merparten av den ordern, medan Ericssons andel bara blev några enstaka procent.

Varför fungerade inte samarbetet med ZTE?

-Det fungerade alldeles utmärkt. Men det är ännu bättre med en helt egen lösning.

Vi vill inte vara beroende av andra leverantörer.

Och så ni tänkte redan när samarbetet etablerades?

-Det var så jag tänkte.

Ericsson utvecklar allt som är specifikt för den kinesiska 3g-standarden i baststationen på plats i Kina. Och den ska vara klar för leverans efter OS i Peking, under senhösten.

-Jag tror inte den behövs tidigare än så, säger Mats Olsson.

Utdelningen av de nationella 3g-licenserna i Kina väntas tidigast efter OS. Enligt Mats Olsson kan det till och med dröja till nästa år.

Före licensutdelningen väntas dessutom ett beslut om omstrukturering av telebolagen. Två mobiloperatörer och fyra fastnätsoperatörer slås förmodligen samman till tre. Dessa får tillstånd att bedriva såväl mobiltelefoni som fast telefoni och bredband.

Mobilgiganten China Mobile väntas få en licens för den kinesiska 3g-standarden. Medan China Unicom sannolikt kommer tilldelas den mer attraktiva licensen för wcdma, som är den 3g-standard som redan används i resten av världen.

-Vår ambition är att ta 15-20 procent av td-scdma-marknaden initialt, och då menar jag under den första vågen, det första året, säger Mats Olsson.

Och ambitionen därefter?

- Först siktar vi på den nivån. Sedan måste vi se hur marknaden utvecklar sig. Det vill säga lönsamheten och konkurrenssituationen.

Vilken lönsamhet hoppas du på?

-Jag tror absolut att det går att tjäna pengar. Allt jag vet om den kinesiska 3g-standarden får mig att tro detta. Jag är övertygad om att det är otroligt viktigt att vi är en spelare på td-scdma även för vår position i Kina generellt och för vår framtida marknadsandel på 3g och på nästa mobilsystem LTE.

Hur stor blir td-scdma-marknaden?

-Jag vill inte ens försöka uppskatta det. Det är fortfarande så många okända faktorer. Blir det bara China Mobile som får mobillicens för den kinesiska 3g-standarden? Och hur attraktiv blir tjänsten hos konsumenterna? Så jag vill helst inte spekulera i det.

Men blir marknaden större än för 3g-standarden wcdma i Kina?

-Nej, jag kan säga så mycket att jag tror att investeringen i wcdma blir större än för td-scdma.