Efterlysning: Sveriges 33 hetaste nya teknikbolag

2014-11-12 05:30  

Vilka är Sveriges mest lovande unga teknikbolag? För åttonde året går Ny Teknik och Affärsvärlden på jakt efter entreprenörerna som vill lyfta både sina företag och Sverige som innovationsland. Nu vill vi ha din hjälp.

De 33 mest lovande unga teknikbolagen får vara med på 33-listan 2015.

Bolagen vi letar efter ska ha innovationer med internationell potential och ambitioner att förändra spelreglerna på sina respektive marknader.

Det speciella med 33-listan är att bolagen fortfarande är unga – max sju år. Det innebär att de kanske ännu inte fått fart på sin försäljning, eller ens är helt klara med sin produkt.

För oss på Ny Teknik är det kittlingen med listan. Vi vill tidigt peka ut företagen som kan bli morgondagens stora vinnare.

Vi är glada över att många som varit med på 33-listan redan lyckats nå långt. En lång rad har vuxit till över hundra miljoner i omsättning – eller sålts för miljardbelopp.

Bara i år har fyra 33-listebolag köpts upp: Mojang, Tail-f, Telepo och Videoplaza. Största affären var så klart Microsofts köp av spelbolaget Mojang för motsvarande 18 miljarder kronor, men även telekomföretaget Tail-f hade en prislapp på drygt en miljard kronor när det såldes till amerikanska Cisco.

Men för alla har det inte gått lika bra. En handfull har gått i konkurs eller slagit igen. Det är ingen överraskning. Riskerna är höga.

Allra mest kritisk är ”dödens dal”, det vill säga perioden i början av ett företags liv då kostnaderna för utveckling är mycket större än intäkterna.

Det gäller särskilt företag med tekniska produkter som också kräver produktion och distribution. För även om Sverige är mest känt för it-bolag som Spotify, så finns här också företag som vill bygga nya typer av solceller eller bättre medicinska implantat.

Vi vill också ha med företag från hela landet. Därför drar vi som vanligt ut på turné. I början av februari besöker vi Linköping och Umeå. I början av mars kommer vi till Lund och Göteborg. På varje ort tävlar tre företag om en plats på 33-listan.

Ofta får vi frågan om det startas många nya innovativa företag i Sverige. Svaret är utan tvekan: Ja! De senaste åren har vi tagit emot hundratals förslag från er läsare.

Så även i år ber vi om er hjälp. Skicka in dina mest spännande förslag. Fram till den 10 januari är hemsidan öppen för nomineringar.

Sedan börjar det tuffa jobbet med att sålla fram vilka som ska vara med på nästa lista. Det kommer som vanligt att kräva många intervjuer, diskussioner och sökningar på nätet och i databaser.

Hela listan presenteras på den stora finalen i Stockholm den 14 april. Det blir årets stora innovationsfest med chans att träffa Sveriges framtidshopp. Något för Stefan Löfven och hans kommande innovationspolitiska råd att boka in i almanackan.

Sverige har stolta innovationstraditioner att försvara. Men flera kurvor pekar åt fel håll. Sedan ett antal år minskar forskning och utveckling som andel av bnp. Andelen i Sverige som jobbar i innovativa och snabbväxande företag står och stampar.

Det är en trend som 33-bolagen gör allt att vända så häng med på årets omgång.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Nominera!

Datum för 33-listans turné

Linköping: 3 februari

Umeå: 4 februari

Lund: 3 mars

Göteborg: 4 mars

Stockholm (final): 14 april

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer