Digitalisering

Drönare med hjärtstartare kan rädda liv

Drönare med inbyggd hjärtstartare, utvecklad vid universitetet i Delft. Foto: TU Delft
Drönare med inbyggd hjärtstartare, utvecklad vid universitetet i Delft. Foto: TU Delft

Små drönare med inbyggd hjärtstartare skulle väsentligt kunna öka chansen till överlevnad för personer som drabbas av hjärtattack. Det anser en holländsk student som utvecklat en prototyp till en ambulansdrönare.

Publicerad

Drönaren som utvecklats av studenten Alec Momont vid universitetet i Delft i Holland, väger fyra kilo och kan bära en last av medicinsk utrustning på ytterligare fyra kilo. Den har en integrerad hjärtstartare, och idén är att snabbare kunna ge hjälp till personer som drabbats av hjärtattack.

"800 000 människor drabbas av hjärtstillestånd inom EU-området varje år, och endast åtta procent av dem överlever", påpekar Alec Momont i ett pressmeddelande från Delfts universitet.

Drönaren flyger 100 km/h och uppges kunna nå patienter inom ett tolv kvadratkilometer stort område inom en minut. Snabba räddningsinsatser är avgörande vid hjärtattacker och enligt Alec Momont skulle den korta insatstiden i teorin kunna öka överlevnadschanserna till 80 procent.

Patienten lokaliseras utifrån positionen hos en mobil som använts för att larma. Drönaren flyger autonomt med hjälp av gps. En direkt ljud- och videolänk ger vårdpersonal möjlighet att hjälpa till med instruktioner.

Autonom flygning utom synhåll är dock ännu inte tillåtet i Holland, i likhet med Sverige. Dessutom behöver drönarens system för att automatiskt undvika hinder vidareutvecklas. Systemet har heller inte provats i en verklig situation.

Alec Momont tror dock att de och andra problem kan vara lösta om inom fem år, och hoppas att ett nät av ambulansdrönare kan komma att byggas ut. Han har beräknat kostnaden till omkring 15 000 euro per drönare.

Utvecklingen av hjärtdrönaren har skett i samarbete med det belgiska innovationscentret Living Tomorrow som också bidragit med finansiering.

Här är en demonstrationsvideo:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/y-rEI4bezWc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>