Drönare gör flyget säkrare

2015-06-16 14:33  
Med drönare kan planet inspekteras på avstånd via fotografier som sänds till undersökande tekniker. Foto: Easyjet

Ett flygbolag ska inspektera sina plan med en drönare innan start.

En viktig säkerhetsprocedur innan flygplanet lyfter är pilotens så kallade walkaround. Då går hen runt planet och letar efter eventuella skador, slitage på bromsar och däck, läckage och annat som kan påverka planets flygförmåga och säkerhet.

Men eventuella skador på planets ovansida ser inte piloten. Sådana kan vara små hål och brännmärken efter blixtnedslag som piloten kanske inte ens märkt att de inträffat.

Nu planerar flygbolaget Easyjet att använda drönare som flyger runt planet på marken och tar foton av planet som länkas till tekniker som då kan inspektera planets exteriör och hitta eventuella skador, skriver Wired.

Om man misstänker att planet träffats av blixten kan en sådan inspektion ta en hel dag om den måste göras på traditionellt manuellt sätt. Med hjälp av bilderna från drönaren kan översynen göras på några få timmar.

Enligt Wired har Easyjet under den senaste månaden testat metoden framgångsrikt och hoppas kunna börja använda den skarpt runt om i Europa inom ett år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer