Innovation

Dricksvatten ur luft belönar unga innovatörer

Jonas Wamstad och Fredrik Edström får Skapas nya pris till unga innovatörer för en metod att framställa dricksvatten ur luft.

Publicerad

Skapastiftelsen har instiftat ett nytt stipendium till innovatörer som är max 30 år gamla. Jonas Wamstad och Fredrik Edström i Uppsala får 75000 kronor för sin metod att framställa vatten enbart med solenergi, utan att använda el.

De har startat företaget Airwatergreen där de även utvecklar energisnåla avfuktare. Ny Teknik skrev om tekniken i mars i år.

50000 kronor får Ellinor Eineren från Linköping för att ha uppfunnit ett värmekamerasystem med vilket man kan övervaka juverhälsan hos mjölkkor.

Mathias Kleverud och Martin Svensson från Göteborg belönades med 25000 kronor för en plattform för videoappar som gör det möjligt att billigt publicera interaktiva videor på webbsidor och i sociala medier.

Orsaken till att Skapa instiftat det nya stipendiet är att endast 13 procent av de ordinarie Skapastipendiaterna är under 30 år. Medelåldern bland länsfinalisterna ligger på 47 år. Nu vill man uppmuntra fler unga att våga tro på sina idéer och skapa nya företag.