Dna-samarbete har gett 587 träffar

2015-10-12 07:30  
Foto: TT

Svensk polis har hittills kunnat knyta 587 personer till brottsplatser tack vare det internationella utbyte av dna-spår som Sverige anslöt sig till för två år sedan.

– Dna-utbytet har ökat våra möjligheter att klara upp brott, säger Elenor Groth, enhetschef på polisens nationella operativa avdelning, till Sydsvenskan.

När polisens tekniker hittat spår på en brottsplats, som till exempel blod, sperma eller saliv, analyseras detta vid Nationellt forensiskt centrum. Det jämförs sedan mot det svenska registret, som innehåller 30 000 spår. Sedan går man vidare med en körning mot dna-spår från de nio EU-länder som ingår i det internationella samarbetet. Hittills har man fått flest träffar i Finland (185 fall), Litauen (147) och Österrike (104). De flesta träffarna gäller stölder och inbrott.

Mer om: Brott

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer