Digital vårdboom närmar sig

2015-06-05 05:00  

It-giganterna storsatsar på prylar med sensorer och molntjänster för hälsodata. Uppgifterna skulle kunna effektivisera den allmänna vården, men svenska sjukhus är svårflirtade.

Bara det senaste året har it-jättarna fullkomligt spottat ur sig nya prylar och tjänster för träning och hälsa. Flera av dem hoppas kunna koppla informationen vidare till vårdapparaten.

Bland de många exemplen: Samsung Gear Fit, Apple Health Kit, Google Fit och Microsoft Health.

It-jättarnas vision är att det behövs mindre reaktiv vård och mer förebyggande tjänster framöver. Med sensorfyllda armband och klockor kan hälsodata registreras kontinuerligt. Och genom att analysera informationen kan sjukdomar förebyggas och lindras.

I stället för att läkaren tar ett blodprov vid ett enda tillfälle för att kunna dra slutsatser om patientens hälsoläge, kompletterar doktorn provet med patientens egna insamlade data om allt från blodtryck och socker till vikt och sömn.

Ungefär så resonerar it-jättarna.

Många håller med: nu är tiden mogen för det stora genombrottet för digital hälsa, anser flera experter som Ny Teknik har talat med.

Bredbandsutbyggnaden och digitaliseringen av folks hem är en förklaring. Andra nämner att mätsensorerna kommit ner i pris och att människor blivit vana att hantera smarta mobiler och appar som Runkeeper.

Med verktyg som klarar analys av stora datamängder, öppnar sig fantastiska möjligheter att förebygga och lindra, menar förespråkarna. En allt äldre befolkning i kombination med sämre ekonomi för kommuner och landsting driver också på utvecklingen.

Men att det är it-jättarna som svenska folket vill ska hantera sina hälsouppgifter är långt ifrån självklart. Kommer vi att få reklam om lättdrycker när vikten ökar och en högre premie från försäkringsbolaget när blodtrycket stigit?

För vem äger hälsouppgifterna som it-bolagen samlar in? Får tredjepartsleverantörer rätt att använda informationen? Och vad händer med en persons hälsodata när den bestämmer sig för att byta mobilmärke eller sökmotor?

Det är bland annat dessa frågor som ligger bakom skapandet av den nya svenska E-hälsomyndigheten, som tagit fram ett personligt hälsokonto, Hälsa för mig, som ska erbjudas invånarna.

– Många föredrar att staten ansvarar för en säker och neutral lagringsplats för hälsoinformation. Där ska varken kommersiella aktörer eller vårdgivare komma åt informationen utan bara invånaren själv. Och kontot kostar inget, säger Eva Leach Elfgren på E-hälsomyndigheten.

De som vill kommer att kunna dela informationen med närstående, och man kommer också kunna ansluta sitt konto till olika hälso- och träningsappar.

Myndigheten ser sig inte som konkurrent till it-giganterna.

– Nej, tanken är att Google, Apple, Samsung, ja alla som vill, ska kunna ansluta sig till Hälsa för mig, säger Eva Leach Elfgren.

Den statliga hälsotjänsten har försenats kraftigt eftersom upphandlingen av Capgeminis tekniska lösning överklagades. Först nu i maj har ett avtal slutits mellan Capgemini och E-hälsomyndigheten. Etableringen av tjänsten väntas vara klar i februari nästa år.

– Samsung har visat intresse. Telia Sonera likaså. Och Microsoft är leverantör av it-systemet. Men varken Google eller Apple har hört av sig, säger Eva Leach Elfgren.

I USA testas Apples Health Kit (se faktaruta) redan på flera sjukhus. Men ingen i Sverige har nappat ännu.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har valt att samarbeta med Telia Sonera.

– Att det blev just Telia är lite av en slump. Det hade kunnat bli något av de andra it-bolagen. För marknaden har ju exploderat, säger Maria Pettersson, it-handläggare på landstinget i Uppsala län.

– Vi vill knyta ihop hela kedjan, för att kunna överföra data från folks appar in till journalsystemet. Och Telia har tagit fram ett eget hälsokonto som underlättar detta.

Universitetssjukhuset i Linköping avvaktar nationella direktiv, och på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är man tveksam till att släppa in de stora it-bolagen för hantering av hälsodata.

– Osäkerheten om äganderätten till det insamlade materialet är för stor. Men i framtiden hoppas vi kunna använda den typen av hjälpmedel, säger Anette Falkenroth, medicinsk informationsdirektör på Sahlgrenska.

Den uppkopplade vården

Google

I somras visade Google upp sitt hälsokit Google Fit, för insamling av hälso- och träningsdata med olika Androidprylar.

Sökjätten gör som vanligt mer udda satsningar. Här är Googles kontaktlins med inbyggd sensor som mäter glukosnivån i ögats tårvätska. Informationen styr sedan en insulinpump. Utvecklingen sker tillsammans med det schweiziska läkemedelsföretaget Novartis.

Microsoft

I oktober förra året lanserade Microsoft den nya molntjänsten Health och träningsbandet Band, som vänder sig till konsumentmarknaden. I molntjänsten går det att lagra och kombinera hälso- och träningsdata från olika smarta träningsprylar, oavsett operativsystem. Tanken med Microsoft Band är att man kontinuerligt ska kunna mäta puls, steg, kaloriförbrukning och sömnkvalitet med hjälp av tio sensorer.

Samsung

I maj förra året lanserade Samsung sin molnbaserade hälsolösning, och samtidigt visades prototypen Simband, ett armband med stor skärm för hälsomätning. Ungefär samtidigt började man sälja träningsbandet Gear Fit. Numera finns även klockan Gear S, med eget simkort.

Vid sidan av de smarta prylarna har Samsung också appen S Health.

Apple

I juni förra året visade Apple upp sin nya hälsotjänst Health Kit, för att samla in hälsodata från olika appar och sensorer till en enda plats. Flera amerikanska sjukhus testar redan lösningen för att mäta kroniska sjukdomar som diabetes och högt blodtryck. 14 av 23 tillfrågade sjukhus hade inlett tester, skrev nyhetsbyrån Reuters i februari. Därmed har Apple kommit betydligt närmare sjukvården än exempelvis Google.

Den pryl som det är mest snack om just nu och som har en tydlig hälsokoppling är Apple Watch.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Hälsodata

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer