Innovation

Deras gel byter tillstånd när den vidrörs av en saltkristall

Forskarnas transparenta gel kan förvandlas till ett fast ämne i rumstemperatur – och processen går även åt andra hållet. Nu tror de att material bland annat kan ge mjuka robotar ett grepp som både är hårt och försiktigt.

Publicerad

När ett ämne går från flytande till fast form krävs som regel en temperaturförändring – forskare vid University of Waterloo har dock skapat ett syntetiskt ämne som utgör ett undantag.

Genom att kombinera superkylt, smält salt med polymerer har forskarna fått fram en stabil, transparent gel med märkliga egenskaper. Ämnet som de köpt till Sal-gel kan ögonblickligen bli stenhårt – som om materialet vore fruset, fast det förblir vid rumstemperatur.

Allt som krävs för förvandlingen är att gelen berörs av en saltkristall. Då blir det transparenta ämnet också opakt.

Processen kan också vändas så att den hårda klossen åter blir mjuk och transparent. Allt som då krävs är att man tillsätter lite värme. Den bakomliggande principen är just superkylningen som innebär att saltets temperatur ligger under den normala fryspunkten. Superkylda vätskor kan omvandlas till fast form av minsta störning. I det här fallet är det den introducerade saltkristallen som är utlösaren. Den utgör startpunkts för en fördröjd frysning av det superkylda saltet.

Även om teknikens användningsområden kanske inte är helt uppenbara så anser Waterloo University att principen kan komma till nytta i exempelvis mjuka robotar. Där skulle de kunna ge ett grepp som kombinerar styrka med mjukhet. Andra områden är i bindemedel, där en platta med gelen skulle kunna härdas mot en annan med en saltkristall – och sedan lösgöras genom att tillsätta värme.

Andra tänkbara användningsområden finns inom elektronik samt flygindustrin. Hittills har forskarna dock bara skapat mindre prover, och nu är det dags att öka storleken.