Populärteknik

De planerar roterande rymdbas till 2026: ”Utecklas för rymdturister”

Så kan det se ut på utsidan av rymdstationen. Foto: Orbital Assembly
Så kan det se ut på utsidan av rymdstationen. Foto: Orbital Assembly
Foto: Orbital Assembly
Foto: Orbital Assembly
Skiss på rymdstationen. Foto: Orbital Assembly
Skiss på rymdstationen. Foto: Orbital Assembly
Insidan av rymdstationen, kan bjuda på lite basket. Foto: Orbital Assembly
Insidan av rymdstationen, kan bjuda på lite basket. Foto: Orbital Assembly

Ett komplex som erbjuder konserter med popstjärnor – och rymdpromenader. Amerikanska Orbital Assembly räknar med att ha solsystemets första rymdhotell igång mot slutet av årtiondet.

Publicerad

Det är nu 45 år sedan rymdkapplöpningen avslutades med Apollo-Sojuz-dockningen. Men sedan en tid tillbaka är det en ny slags rymdålder som slagit till. Dels har vi de privata aktörerna, Space X, Virgin Galactic och Blue origin som kämpar om rymdturismen – och dels så finns det ett förnyat intresse för månfärder hos flera stater.

Och när det nu har tagit fart så innebär det nya möjligheter för andra. Ett företag som vill slå mynt av det nya rymdracet är Kalifornienbaserade Orbital Assembly Corporation som tänker att där det finns turism – måste det finnas hotell.

Företaget kallar sig för ”världens första storskaliga rymdbyggbolag”, och de planerar att konstruera en rymdbas som ser ut som ett stort hjul med 212 meter i diameter. Konceptuellt påminner det en hel del om det roterande hjul som Wernher von Braun tänkte sig redan på 1950-talet.

Insidan av rymdstationen, kan bjuda på lite basket. Foto: Orbital Assembly
Insidan av rymdstationen, kan bjuda på lite basket. Foto: Orbital Assembly

Basen, Voyager Space Station, är tänkt att rotera i en hastighet av ett och halvt varv per minut för att på så sätt skapa en artificiell gravitation ungefär lika stark som den på månen.

Företaget ser att det på stationen kan bo cirka 100 besättningsmän samt 300 besökare, detta fördelat på 24 olika moduler som var och en är 20 meter lång och har tolv meter i diameter. Gästerna kan vara turister, forskare eller astronauter på väg mot andra uppdrag. Energi ska basen få från solel och andra förnödenheter är tänkta att skeppas upp från jorden.

Och om man får tro Orbital Assembly så ska det vara en väldigt bekväm upplevelse att besöka basen.

– Fundamentalt sett så är Voyager (Space Station) ett rymdskepp. Men inte likt något tidigare. Vi vill inte att Voyagerupplevelsen ska vara som att besöka en attackubåt. Vi utvecklar den för komfort, speciellt för rymdturister som inte har en astronautträning, sade Tom Spilker, teknikchef  på företaget under ett insamlingsevenemang tidigare i år.

Orbital Assembly räknar med Sting

Utöver boendet ska även mat och andra upplevelser vara förstklassiga.

– Vi kommer att ha toppkockar som gör riktigt, riktigt bra mat. Och när du betalar fem miljoner dollar för att åka någonstans så handlar det inte om hamburgare och pommes frites. Vi vill ha Sting som kommer och spelar, och Beyoncé. Det ska vara två shower varje kväll, det är en del av underhållningen, sade John Blincow vd för Orbital Assembly i en intervju med Washington Post.

Utöver den underhållning som de jordiska stjärnorna levererar så ska man självklart erbjuda rymdpromenader.

Tidsaspekten när företaget tänker sig att komma igång är rask. Orbital Assembly vill börja bygga ihop sin rymdbas 2026, detta efter att först ha byggt en mindre prototyp på runt 40 meter.

En intressant fråga är hur mycket de tänker sig att bygget ska kosta? Även om priset per kilo last har rasat på senaste år så är det inte billigt att skicka upp saker i rymden. Företaget har lite vagt sagt att det kommer att kosta ”tiotals miljarder dollar”.

Foto: Orbital Assembly
Foto: Orbital Assembly

Men när man väl kommit igång så ska det inte ta mer än ett par år att bygga klart.

– Det kommer att gå snabbt när vi väl börjar. Och vi tror att mycket kommer att hända innan vi ens är klara med den första. Vi har köpare för andra stationer eftersom de är väldigt, väldigt lukrativa, säger John Blincow till Washington Post.

Det tål att sägas att Orbital Assembly inte är ensamma om att vilja bygga hotell i rymden. Orion Span sade 2018 att de redan 2022 skulle ha ett rymdsamhälle i omloppsbana. Något som dock verkar osannolikt då företaget inte har hörts av på en tid.