Innovation

De flyttar framtidens nyheter till kaffekoppen

Ny Teknik har träffat KTH-studenterna som vill göra kartongen till filmduk.

Publicerad

I ett nytt samarbete mellan Stockholms universitets journalistutbildning, civilingenjörsutbildningen i medieteknik vid KTH och Svenska Dagbladet har studenter utforskat framtidens medielandskap.

Den 17 december var det dags för redovisning på KTH i Stockholm. Bland de olika koncept som studenterna tagit fram fanns tjänster som anpassar nyhetsflödet efter användarens schema, intressen och geografiska plats, reportage med specialanpassade doftupplevelser och röststyrd, interaktiv podcasting.

Olof Lindman, Åsa Linder, Johanna Sjöberg och Lucas Maupin, studenter på KTH:s medieteknikprogram visade upp sitt projektarbete Packaged Stories, ett koncept för att visa film på olika typer av pappersförpackningar. Ett exempel på hur det skulle kunna funka kan vara att en person som köpt kaffe i pappmugg kan se en film om hur bönorna till kaffet producerats, direkt på muggen.  (Se exempel ur presentationsfilmen ovan).

– Vi började med att fundera över vad vi tycker är en trolig framtid inom det här spannet. Vilka trender ser vi? Och vi tror att produktion av kartong kommer att öka, säger Åsa Linder.

Skälen bakom den utvecklingen är bland annat att den globala levnadsstandarden höjs, med mer konsumtion och e-handel som följd.

–  I en global värld handlar man mer över hela världen och då behöver man någon form av behållare. Och den behållare som vi tror kommer vinna är kartong. Plast är lite för dyrt att producera och i viss mån inte miljövänligt, och stål, det är förskjutet till att vara på stora båtar, för gigantiska containrar, säger Olof Lindman.

Enligt honom behöver ytan som visar den rörliga bilden, en krets täckt av bioplastfilm, inte heller vara kostsam:

– På en industriell skala blir det samma kostnad som att trycka på kartongen.

Än är det svårt att säga hur lång tid som är  kvar till dess att en prototyp skulle kunna tillverkas, men projektet är fullt tekniskt möjligt att förverkliga.

– All teknik som vi skulle vilja använda finns idag, men att integrera och skapa en sådan här liten display till ett rimligt pris, det är svårt att säga när det kan gå säger Olof Lindman.

Studenterna har dock inlett dialog med trä- och kartongföretag om sina idéer.