Samhälle

Dator till varje elev inom tre år

Matematiklärare Per Berggren undervisar niondeklassare under en mattelektion på Trädgårdstadsskolan i Tullinge, bilden är bara en illustration. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Foto: : Fredrik Sandberg / TT
Matematiklärare Per Berggren undervisar niondeklassare under en mattelektion på Trädgårdstadsskolan i Tullinge, bilden är bara en illustration. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Foto: : Fredrik Sandberg / TT

Inom tre år ska alla elever i grundskolan ha tillgång till egen dator. Det enligt en ny it-strategi för skolan som presenterades i dag.

Publicerad

It ska få större plats i undervisning i den svenska grundskolan. Inom två år ska alla lärare i grundskolan ha tillgång till egen dator, surfplatta eller annat "digitalt verktyg" och om tre år ska det gälla även eleverna.

Det är några av förslagen i en ny it-strategi för skolan som Skolverket lämnade över till regeringen i dag tisdag.

– Vi använder begreppet ”digitalt verktyg” eftersom teknikutvecklingen går så snabbt. Bara de senaste åren har surfplattorna ökat dramatiskt i skolan och i framtiden kommer kanske något annat, säger Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket.

Syftet med strategin är att alla elever ska få den kompetens som de behöver i ett digitalt samhälle samtidigt som undervisningen blir effektivare. Till exempel ska de nationella proven digitaliseras med start nästa år fram till 2022.

I uppdraget ingick också att föra in programmering på schemat i grundskolan, något som till exempel införts i Storbritannien.

Hur detta ska ske i Sverige är dock ännu inte klart. De nya kurs- och läroplanerna kommer att presenteras först den 30 juni.

– Då kommer vi att förtydliga vad programmering i skolan kommer att innebära, säger Katarina Lycken Rüter.

För att lyckas med digitaliseringen av skolan krävs att lärare och rektorer utbildas.

– Skolverket har redan fått uppdrag att tillhandahålla fortbildning genom de nationella skolutvecklingsprogrammen. Det svåra kommer att bli att organisera fram den tid det kommer att ta, säger Katarina Lycken Rüter.

Strategin innefattar även förskola och fritidshem. I slutet av april presenteras även en it-strategi för gymnasiet.

Hela den nya it-strategin för skolan hittar du här.