Populärteknik

Braille i fullskärm med hydraulteknik

Degens brailledisplayer visar ofta bara en textrad i taget.
Degens brailledisplayer visar ofta bara en textrad i taget.

Forskare har utvecklat en teknik där en hel webbsida kan direktöversättas till punktskrift. Dagens brailledisplayer visar oftast bara en rad i taget.

Publicerad

Idag finns hjälpmedel för synskadade där exempelvis texten på en webbsida översätts till punktskrift med ett elektromekaniskt hjälpmedel. Men läsapparaten där punkterna formas visar oftast bara en textrad i taget. Dessutom är apparaterna dyra och kan kosta tiotusentals kronor.

Men nu har forskare vid North Carolina State University i USA utvecklat en teknik där en hel sida kan visas och blixtsnabbt uppdateras med ny text.

Då punkterna fyller en hel sida och inte bara en rad kan tekniken användas för annat än att bara visa brailletecken. Exempelvis kan en bild omvandlas till upphöjningar som den synskadade kan känna med fingertopparna.

Forskarna kallar sin teknik ”hydraulic and latching mechanism” där små rektangulära vätskefyllda behållare pressar upp ett diafragma som bildar en punkt. Enligt ett pressmeddelande är responstiden för att ”pumpa” upp en punkt omkring 30 millisekunder.

Inom ett år räknar forskarna med att ha byggt en prototyp i full skala och hoppas att tekniken ska kunna leda till kommersiella produkter.