Tester

Bästa mobiltelefonerna just nu – här är våra test

Ny Tekniks techreportrar testar nya mobiler löpande. Ta del av testerna här. Foto: Unsplash
Ny Tekniks techreportrar testar nya mobiler löpande. Ta del av testerna här. Foto: Unsplash

Läge att byta mobiltelefon? Ska du göra det hämningslösa bytet mellan IOS och Android? Eller bara uppgradera i en miljö du redan känner dig hemma i? Är kameran viktig? Processor? Pris? Låt Ny Teknik guida dig inför det stundande inköpet. Här samlar vi våra tester.

Publicerad Uppdaterad

Vilken mobiltelefon är bäst? Ska man välja Iphone, Samsung, Xiaomi, Oneplus eller något annat? Android vs IOS.

Att köpa en smartphone är ett stort beslut. Det handlar om många tusenlappar och det är en enhet du kommer bära med dig länge.

Ny Tekniks techreportrar testar löpande nya mobiler. Vilken mobiltelefon har bäst kamera? Hur är de att spela på? Batteritiden, håller den vad tillverkaren lovar? Kort sagt: levererar specifikationerna i verkligheten?

Alla de där frågorna besvaras i våra mobiltester – som vi samlar på den här sidan.

Iphone

Test: Iphone 14 Pro Max – ”Årets mobil, köp den inte”

Under lanseringen av den nya Iphone 14-serien gjorde Apple ett nummer av att de trots inflation och orolig omvärld valde att inte öka priserna. Tyvärr gäller det bara för den amerikanska marknaden.

Apple har lagt allt krut på att uppgradera toppmodellerna av Iphone, och lyckats med bravur. Men med årets radikala prishöjning är rekommendationen att vänta till bättre tider.

Test: Iphone 14 – ”Same-same, fast dyrare”

Iphone 14 har en otacksam uppgift. Aldrig tidigare har avståndet varit så stort mellan Apples ”billigaste” nya telefon och de lyxigaste Iphone 14 Pro- och Pro Max.

Det räcker med att kasta ett öga på nya Iphone 14 för att förstå vad jag menar. I mångt och mycket är telefonen identisk med fjolårets Iphone 13-modell.

Iphone 13 Pro och 13 Pro Max – ”Oslagbar kamerabest”

Det började med ett antiklimax som hette duga. När Apple lanserade Iphone 13-serien i mitten av september var det många, mig inklusive, som var milt besvikna. “Det luktar Iphone 12S lång väg”, fräste en kollega bland tech-journalister efter lanseringseventet.

En bättre skärm, imponerande batteritid och mobilvärldens bästa kamera gör Iphone 13 Pro till stora vinnaren.

Foto: Simon Campanello
Foto: Simon Campanello

Iphone 13 (och Mini) – ”Den bästa mobilen för de flesta”

Mer lagring, större batteri och en riktigt vass kamera. Iphone 13 och Iphone 13 Mini gör inget revolutionerande, men bjuder på precis vad publiken vill ha.

Iphone SE – ”Klår fortfarande Android – med en hårsmån”

Nya Iphone SE är ingen flashig mobil, men utan tvekan den mest prisvärda Apple-telefonen just nu. Men konkurrensen från billigare Androidtelefoner blir allt tuffare.

Samsung

Galaxy S23 Ultra är årets toppmodell från Samsung.
Galaxy S23 Ultra är årets toppmodell från Samsung.

Samsung Galaxy S23 Ultra – ”Prestanda i kvadrat – men innovation saknas”

Samsungs nya värsting Galaxy S23 Ultra bjuder på få nyheter, men har en makalös mobilkamera och en fenomenal skärm. Ställer vi orimliga krav på våra telefoner?

Z Fold 4 och Z Flip 4.
Z Fold 4 och Z Flip 4.

Samsungs nya värsting Galaxy S23 Ultra bjuder på få nyheter, men har en makalös mobilkamera och en fenomenal skärm. Ställer vi orimliga krav på våra telefoner.

Z Fold 4 och Z Flip 4 – ”Vikbart har aldrig varit bättre”

Som småbarnsförälder lever man i ett ständigt state of alert, ett slags beredskapstillstånd där man konstant är redo för att nästan vad som helst kan hända.

Trots att mitt liv varit så här i flera år, var jag inte beredd på den initiala oron som följde när familjen utökades med två nya skyddslingar i form av Galaxy Z Flip och Galaxy Z Fold 4.

Galaxy Z Fold 4 och Galaxy Z Flip 4 är världens bästa vikbara telefoner. Det räcker ändå inte för att skåpa ut våra vanliga mobiler. Men snart så, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund

Samsung Galaxy S22 Plus – ”Årets trevligaste mobil”

Galaxy S22 Plus har stått i skuggan av storebror, extra-allt-mobilen S22 Ultra. Men nu är det dags att träda fram. Här har vi årets hittills bästa telefon, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Foto: Simon Campanello
Foto: Simon Campanello

Samsung Galaxy S22 Ultra – ”Snygg men opraktisk”

Galaxy Note är död, länge leve Galaxy Note. Samsungs nya supermobil har landat, och den imponerar även om den inte bryter ny mark.

Oneplus

Oneplus 10 Pro – “Snygg och vass – men är den värd priset?

Flaggskeppet Oneplus 10 Pro är resultatet av åtta års slit för den kinesiska tillverkaren. På många sätt är det en utmärkt telefon – men Oneplus har en bit kvar innan kameratekniken når absoluta toppklass.

Oneplus Nord CE – ”Inget för den med höga krav”

Med Nord CE vill Oneplus inte ösa på med funktioner. Istället är målet att skapa en budgettelefon som gör några få saker, fast gör dem riktigt bra. Problemet är bara att det inte finns något med den som är riktigt bra.

Xiaomi

Foto: Xiaomi
Foto: Xiaomi

Här är Xiaomi 12T Pro – vi har testat toppmobilen med 200 MP-kamera

Xiaomi är tillbaka med en monsterkamera och oslagbar snabbladdning till ett riktigt humant pris. Men lever den upp till flaggskepp från Samsung och Apple?

Xiaomi 12 Pro – “Laddar snabbare än blixten”

Det går inte att skriva om den kinesiska tillverkaren utan att nämna dess teknik för snabbladdning. Eller laddning snabbare än blixten, för att använda en hyperbol.

Men Xiaomi 12 Pro är ett bevis på att det kinesiska mobilmärket har fler strängar på sin lyra.

Övriga

Foto: Nothing
Foto: Nothing

Nothing Phone (1) – ”Hajpad men oväntat prisvärd”

Nothing Phone (1) är onekligen kul.

Den har ett genomskinligt bakstycke med lampor som kan blinka i olika mönster beroende på vem som ringer. Den är designad av Teenage Engineering. Operativsystemet har ett häftigt typsnitt.

Problemet är väl egentligen bara hajpen.

Foto: Ania Obminska
Foto: Ania Obminska

Light Phone II – ”Low-tech-telefon, men för vem?”

Vad du INTE kan göra med en Light Phone: läsa eller skicka mejl, googla, kolla dina sociala medier, ta bilder, titta på bilder, skicka emojis, låsa upp mobilen med fingeravtryck eller ansikts-id, använda din bankapp, bank-id eller Swish, spara anteckningar, strömma poddar, Spotify eller Netflix, eller spela några spel. Inga alls. Inte ens snake. Så är det att leva med en.

Foto: Fairphone
Foto: Fairphone

Fairphone 4 – ”Den etiska mobilen är äntligen helt okej”

Om det är något som de stora mobiltillverkarna är bra på så är det att skapa kul teknik. Det klagas mycket på brist på innovation, men en ny Iphone eller Galaxy S-lur är alltid till brädden fylld med skoj.

Det är idel skarpa skärmar, smäcker design och ai-boostade kameror som får vilken klant som helst att känna sig som en mästerfotograf.

Fairphone jobbar inte riktigt så. När det landar en ny telefon från den nederländska uppstickaren på skrivbordet är det inget jag med brinnande nyfikenhet kastar mig över. Men den här gången är det inte heller med motvilja – och det är ett sjudundrande framsteg.

Med nya Fairphone 4 har den etiskt försvarbara telefonen äntligen nått en nivå där bristerna ej är för störiga.

Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund

Sony Xperia 1 IV – ”Utmärkt kamera, halvdan mobil”

Sony satsar allt på ett kort med Xperia 1 IV. Resultatet är en av marknadens bästa kameramobiler. Men det är helheten som räknas – och där har Sony en bit kvar.

Motorola Defy är en stryktålig mobil. Men hur mycket pallar den? Ny Teknik har undersökt saken.
Motorola Defy är en stryktålig mobil. Men hur mycket pallar den? Ny Teknik har undersökt saken.

Motorola Defy (2021) – Hur stryktålig är mobilen egentligen?

Motorola har lanserat en uppföljare till Defy. En stryktålig rackare. Exakt hur mycket stryk tål den? Ny Teknik har undersökt.

Begrepp som är bra att känna till:

Biometri: De flesta mobiler idag har stöd för biometrisk inloggning. Det betyder att användare öppna mobilen med hjälp av en fingeravtrycksavsläsare eller ansiktsskanning. Biometriska data lagras ofta krypterade på en säker enklav (Secure Enclave), som är isolerad från huvudprocessorn. Enklaven är utformad för att skydda känsliga användardata även om processorn har manipulerats.

Bildfrekvens (Hz): Hur ofta mobilens skärm kan uppdateras har stor betydelse för hur mjukt och följsamt allt flyter på i gränssnitt och menyer. Uppdateringsfrekvensen mäts i hertz, förkortat Hz. I dag har många premiummobiler stöd för 120 Hz, vilket innebär att skärmen kan ritas om 120 gånger per sekund. Bildfrekvensen går upp när det händer mycket på skärmen, som när man spelar eller scrollar, och sänks när mobilen visar en statisk bild för att spara batteri.

Operativsystem: Oavsett om du har en Iphone eller Android, kontrolleras mobilen av ett operativsystem. Det fungerar som en tolk mellan dator och människa, samt kontrollerar hårdvara och appar på telefonen. Bland annat genom att bestämma hur processorn ska priortera olika arbetsuppgifter, samt hur arbets- och lagringsminne ska hanteras. I dag är Android och Ios dominerande i mobilvärlden efter att Microsoft la ner sin satsning på Windows Phone

Systemkrets, SoC: Kärt barn har många namn – systemprocessor, systemkrets, SoC. Kortfattat handlar det om att mobilchip rymmer flera olika typer av processor på en och samma krets. Det betyder att exempelvis CPU, signalprocessor, RAM och grafikprocessorn är ihopkopplade till ett system – inte flera olika på separata chip.

IP-klassning: Hur pass tålig mobilen är mot fukt och damm framgår av beteckningen IP följd av två siffror. Den första siffran visar hur tät inkapslingen är mot partiklar, och den andra hur väl enheten tål vatten. IP68 är en vanlig kapslingsklass för premiummobiler, och innebär ofta att telefonen är dammtät, och klarar att sänkas ner till 1,5 meters djup i minst 30 minuter.

mAh: Milliamperetimmar, förkortat mAh, är ett mått för hur hög kapacitet mobilens batteri har. Ju högre värde, desto längre räcker det. I mindre batterier, som de i mobiler, används mAh istället för amperetimmar (Ah). 1 mAh motsvarar en tusendels Ah.

Cd/m2/Nit: Hur starkt en mobilskärm kan lysa mäts ofta i candela per kvadratmeter (cd/m2) eller nits, som egentligen är en äldre term. 1 cd/m2 motsvarar 1 nit. Idag kan toppmodeller som Samsung Galaxy S22 Ultra och Iphone 14 Pro Max som mest komma upp i en ljusstyrka på 1750 respektive 2000 nits.