40 bra (och usla) teknikprylar som formade 2010-talet

Paddan, phablets och virtuell verklighet. Ny Teknik har synat 10-talet i sömmarna och tagit fram de 40 prylar vi tycker sammanfattar årtiondet bäst.

2010: Surfplattan blir till sist verklighet tack vare Ipad
Surfplattor som koncept har funnits i populärkulturen sedan digitaliseringens stenålder, men det är först under det senaste årtiondet som de fått ordentligt fotfäste. Det kanske inte var Apple som skapade surfplattan, men det var definitivt Ipad som populariserade den. Inte minst har formatet blivit det första mötet med den digitala världen för små barn, och det finns väl knappt en förskola i det här landet utan en "padda"?

2010: Instant pot – en tryckkokare? En långkokare?
Kunde man någonsin mellan åren 2010 och 2015 röra sig någonstans utan att det serverades carnitas på en middag? Långkokt kött. Precis. Och vi kan nästan garantera dig att hälften av alla gånger du ätit carnitas så har personen som tillagat köttet använt sig av en Instant pot, eller någon annan variant av en så kallad slow cooker (och de har förmodligen följt det här lika trendsettande som självgoda receptet av Jonas Cramby). Det man gör med de här redskapen är att dumpa alla dina ingredienser i en gryta, sätt på timern, och gå därifrån. Behagligt ju!

2010: Macbook Air 2 är den perfekta datorn
Hösten 2010 uppdaterade Apple sin ultralätta laptop Macbook Air med en helt ny, kilformad design. Den här andra generationen av datorn är bland de mest ikoniska bärbara datorerna. Apple träffade någon slags magisk treenighet i vikt, prestanda och pris som fick datorerna att flyga av butikshyllorna in i armarna på alla som bar glasögon med tjock svart plastram – men utan styrka. Det finns inget som skriker mediabyrå eller startup lika mycket som att bära en Macbook Air i armvecket.

2011: Chromebook flyttar appar till molnet
Tunna klienter, brukar it-snubbar prata om. Då refererar de i regel inte kunder i modebranschen utan datorer där merparten av applikationerna körs på en server någon annanstans, eller förlåt, i molnet menar jag. Med Chromebook gick Google i bräschen för att flytta allt mer arbete till molnet, även för konsumenter och organisationer som tidigare kört programmen lokalt, inte minst skolor.

2011: Galaxy Note var stor innan det blev coolt
Samsung, i dag världens största mobiltillverkare, osar väl knappast indiekredd, men en sak ska man ge sydkoreanerna. De gjorde stora mobiler innan det var coolt. Den första Galaxy Note hade en, för sin tid, chockerande stor pekskärm på ofattbara 5,4 tum. För att kunna navigera monstertelefonen inkluderades dessutom en styluspenna – ”who want a stylus!?”, som en äcklad Steve Jobs utbrast när han visade upp den första Iphonen. Många vill ha stylus, visade det sig. Galaxy Note gav upphov till en ny kategori jättemobiler som nedsättande kallades för ”phablets”. Men i dag, när alla flaggskepp har sextumsskärmar, får vi konstatera att Samsung var rätt ute.

2010: Kinect - rörelsestyrning för hemmabruk
Microsoft lanserade Kinect som ett tillbehör till Xbox. En våg av spel som ”Just dance” dränkte under något år spelmarknaden och att spela tv-spel utan handkontroll var under dessa år för många ett seriöst alternativ. Oklart om det här blev en trend, och om det var det så var den kortlivat och Microsoft har dumpat den här prylen som trots allt kändes ganska pigg i början på decenniet. Delar av tekniken som utvecklades lever dock kvar, exempelvis i vr-headsettet Hololens.

2012: Alla förälskar sig i Raspberry Pi
Datorn skulle vara billig, mångsidig och rymmas på ett enda kreditkortstort kretskort. Ambitionen var att Raspberry Pi skulle bli en inkörsport till programmering och datavetenskap för skolbarn, men enkortsdatorn blev ett mycket större fenomen än så. Över 30 miljoner Raspberry Pi-datorer har sålts sedan lanseringen, och fler lär det bli.

2012: Philips Hue – glödlampor du kan styra med en app
Det finns en app för det, är en förekommande sägning under 2010-talet. Möjligen var Philips lite före sin tid när de lanserade glödlampan Hue. Kort och gott: en glödlampa som du kan styra via en app i telefonen. Med styra menar vi ändra färg, styrka, tända och släcka. Idag finns lamporna i flera olika varianter och både för inomhus- och utomhusmiljö. Lampknappen på väggen har aldrig känts mossigare.

2013: Oculus Rift väcker vr-hajpen till liv
Redan under 90-talet hade virtual reality en kort storhetstid, men tekniken var allt annat än mogen. Men i början av 2010-talet såg tonårsentreprenören Palmer Lucky sin chans. Han hade lyckats snickra ihop en prototyp till ett vr-headset och pitchade idén till internet på crowdfundingsajten Kickstarter. På en månad skramlade han ihop 2,5 miljoner dollar, och vr-hajpen var pånyttfödd. Två år senare köpte Facebook upp företaget för två miljarder dollar.

2013: PS4 och Xbox One – årtiondes populäraste spelkonsoler?
I juni i år passerade Sony 100 miljoner sålda PS4-enheter. Microsoft har sålt nära 80 miljoner enheter av Xbox 360. Väldigt många människor spelar alltså, eller har spelat tv-spel under det här årtiondet. Och nästa år släpps nästa generation konsoler – vilka kommer bli extrema kraftpaket. Vågar vi gissa att tv-spel kvalar in på Ny Tekniks pryllistan även 2029?

2013: Första framgångsrika smartklockan
En annan Kickstarter-succé är smartklockan Pebble som drog in över tio miljoner dollar 2012, vilket blev den största gräsrotskampanjen dittills. Lågt pris, kul design och hög funktionalitet gjorde att Pebble såldes i miljontals exemplar, och kanske hjälpte den till att bana väg för Apple Watchs framgångssaga några år senare. I så fall var det på egen bekostnad. När marknaden mognat lite tappade Pebble fart, vilket slutade med att pengarna tog slut och delar av konkursboet köptes till sist upp av Fitbit.

2013: Google Glass – flipp eller flopp?
Googles smarta glasögon brukar klassas som en flopp. Originalet slutade säljas efter nått år, och hela projektet förlöjligades glatt i media. Men i takt med att augmenterad verklighet (ar) blivit en hajpad teknik har intresset för smarta glasögon skjutit upp igen. Till sist återlanserades glasögonen också, fast nu ska de användas i industritillämpning och inom sjukvården. Kanske var Google bara lite före sin tid den här gången?

2013: Sonos Play:1 – startade wifi-högtalar-boomen?
Sonos såg en öppning när den klassiska stereon tappade mark. Man lanserade trådlösa, smarta, multiroomhögtalare som dessutom levererar bra ljud. Hand i hand med en streamingtjänst så fanns plötsligt ett helt nytt och bra sätt att lyssna på musik på. Samtidigt skapades subkulturen Sonos-man, en kille som kanske jobbar med it, är i 30-40-årsåldern och som årligen lägger femsiffriga belopp på att utöka stereokapaciteten i hemmet. Alla högtalartillverkare med självrespekt har i dag trådlösa alternativ – och Sonos gjorde skiftet möjligt.
2013: DJI Phantom – drönare för konsumenter
Hajpen må ha dött. Men under ett par brinnande år fick man se (nästan) varenda svensk semester från fågelperspektivet. Det var skärgården i gryning, det var Ibiza-house det var dramatiska naturvyer. Drönaren blev kommersiell, och DJI Phantom var modellen som gick i bräschen.

2013: Ingen floppar lika hårt som Ouya
Hypen visste inga gränser bland spelnördarna på nätet när Ouya presenterades. Trötta på konsolkriget mellan Sony, Microsoft och Nintendo som vi var. Här kom ett helt nytt gäng som skulle bygga en oberoende, billig och cool spelkonsol som körde Android och hade exklusiva coola nya spel. Med sådana löften kunde utvecklarna bakom Ouya dra in 8,5 miljoner dollar på Kickstarter. Ett drygt år senare lanserade de vad som i praktiken var en liten låda med vilken du kunde spela mobilspel på tv:n. Katastrofen var ett faktum, konsolen lades ned och historien blev en av de första riktigt uppmärksammade crowdfunding-flopparna.

2013: Iphone 4S är första mobilen med inbyggd röstassistent
På ytan är det bara en uppgraderad Iphone 4, som i sig måste lyftas som en av de mest väldesignade teknikprylar vi någonsin sett. Men det är en liten detalj som får 4S att platsa på listan, och hon heter Siri. Röstassistenten hade förvisso lanserats som en app några år tidigare, men efter att Apple köpte upp utvecklaren bakom tjänsten kom Siri att bli standard i IOS – och Iphone 4S blev den första mobilen att lanseras med en integrerad röstassistent.

2013: Chromecast ger streaming åt alla
Apple TV hade visserligen redan funnits på marknaden ett antal år, men Googles lilla streamingdongel Chromecast gjorde det enklare, billigare och snabbare än någonsin att skicka ljud eller bild från mobilen eller datorn till tv:n. Under 2019 har Google tagit ytterligare ett kliv när Chromecast tack vare den nya spelstreamingtjänsten Stadia förvandlas till spelkonsol.

2013: Fitbit Flex fick oss att börja mäta hur vi mår
Den såg väldigt anspråkslös ut. Ett gummiband utan skärm, men med en liten led-lampa. Den gjorde inte så mycket heller. Räknade dina steg, typ. Av någon anledning gick den (hehe) ändå hem hos folk. Med den medföljande appen skapade Fitbit den trend vi kan se idag med aktivitetsarmband. Lever man ens om man inte kan mäta sin hälsa?

2014: Oneplus One – första billiga och bra Androiden
Apple pressade upp priserna på sina Iphones. Samsung gjorde samma med sina mobiler. Då kom Oneplus in i bilden. En kaxig uppstickare som sålde ganska bra mobiltelefoner till ett lågt pris. Mobiltillverkaren startade en rörelse bland mobilfans vi inte sett sedan Steve Jobs dagar. Visst har det piggat upp!

2014: Hej Alexa! Amazon Echo får oss att börja prata med våra hem
Om det var Siri som startade trenden via röststyrning i mobilen, var det Amazons digitala assisten Alexa som fick röst som gränssnitt att ta fart på allvar. De smarta högtalarna i Echo-serien känns som en av produkterna som verkligen definierat 2010-talet. Samtidigt startade ett plattformskrig om vem som ska styra det smarta hemmet. Om det blir Amazon, Google eller någon kinesisk teknikjätte som går vinnande ur striden återstår att se.

2104: Selfiepinnen instagrammifierar våra liv
Det är svårt att hitta en tydligare tidsmarkör är selfiepinnen. Teleskoparmen till mobilen blev en tidvattenvåg till fluga som sköljde över vår nyligen Instagram-frälsta lilla nation.

2014: Hybriddatorn slår igenom med Surface Pro 3
2-i-1 eller hybrid. Bakom de lite truliga benämningarna gömmer sig bärbara datorer som också går att använda som surfplatta. Och de har alla Windows Surface Pro 3 att tacka för sin existens. Efter att släppt ett par Surface-datorer som fallit på sin egen befängdhet (Windows RT!?) kom Surface Pro 3 med fullfjädrade Windows 8 Pro och mejslade in en ny, fräsch kategori som doftade tillväxt på en annars stagnerad pc-marknad.

2014: Den goa sladden usb-c ser dagens ljus
Så var det dags för en ny typ av usb-kontakt. Det som är härligt med usb-c är att den är likadan åt båda hållen – ingen risk att du behöver vända på sladden alltså. Vilket framsteg!
2014: Popsockets – de som har en älskar den
Om du i Göteborg hörde ett ångestvrål i mitten av december så var det antagligen bara Ny Tekniks reporter Simon när han insåg att Popsockets kvalade in på den här listan. Den har tydligen inte format 2010-talet. Må så vara. Men det älskvärda lilla handtaget som man kan fästa på baksidan på sin smarta telefon är en grej. Oavsett vad Simon Campanello säger om det. Förutom att Popsockets gör din telefon mer personlig, så gör den så klart även nytta. Den hjälper oss att hålla våra telefoner som ju börjar bli för stora för våra små människohänder.

2014: Hoverboard – jag vet inte vad jag ska säga
Vad ska man säga om den här eldrivna balansbrädan egentligen. 2014 dök de första exemplaren upp i Kina. Ett år senare slog de i USA, och det har antagligen funnits minst en hoverboard på varje startup sedan dess. Har du inte sett dem på stan har du garanterat sett dem i virala videor där folk testar åkplattan och slår sig.

2015: Retrokonsolerna invaderar
En ständig vurm för klassiska retrospel från Nintendo och Sega har legat och bubblat under ytan hela 10-talet. Höjdpunkten i vårt tycke är Analogues nyversioner av Nintendos klassiska konsoler, först ut Analogue NT som är en tolkning av NES och använder i stort sett samma hårdvara som originalet. Senare hoppade Nintendo själva på trenden och fyllde bankkontot genom att sälja miniversioner av både NES och SNES så det stod härliga till.

2015: Apple Watch - när smartklockan blev riktigt bra?
Världens första smarta klocka lanserade Seiko 1998, Ruputer, hette modellen. Den erbjöd funktioner som: kolla kontaktinformation, se vad klockan är, och enklare spel. Med dagens ögon, inte superimponerande alltså. När Apple Watch 2015 lanserade sin smarta klocka Apple Watch var de uppenbarligen inte först. Däremot lanserades eventuellt världens första smarta klocka som var rätt bra? Som sedan dess dessutom förfinats. Det här var också ännu ett steg i det som gjort Apple till den framgång företaget är i: en sak till rätt in i ekosystemet.

2016: Juicero är världens dyraste juicekartong
De tog in över en miljard kronor i riskkapital för att bygga världens smartaste juicemaskin. Den kostade 400 dollar att köpa. Allt den gjorde var att hälla upp färskpressad juice ur en påse. Sagan om Juicero tog abrupt slut när en Bloomberg-reporter påpekade att det gick lika bra att hälla upp juicen för hand. Juicero, som lyckligtvis gått i konkurs, har fått stå som en symbol för hur Silicon Valley under höjden av startuphajpen kunde ösa pengar på precis vilka dumheter som helst, bara grundaren hade en bra pitch. Låt det bli en läxa.

2016: Airpods – true wireless blev en grej
I dag är det vardag att människor traskar omkring med trådlösa in-ears. Men så var det verkligen inte på 00-talet och början på 10-talet. Först på IFA-mässan 2015 presenterade den japanska tillverkaren Onkyo världens första trådlösa in-ears. Men som alla vet så var det Apple med första generationen av Airpods (2016) som gjorde att det blev en trend.

2016: En tyst ny värld med Bose QC35
Visa mig ett inrikesflyg utan kostymklädda med med QC35-lurar på huvudet. Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering har blivit en livlina för många pendlare, resenärer och människor som jobbar i öppna kontorslandskap. Känslan av att dra ner volym på omvärlden och sjunka in i en mjuk värld där det går att lyssna på musik eller podd utan att störas är oslagbar, och även om Bose är långt ifrån ensamma på marknaden har QC35 satt en orubblig standard.

2016: Mixad verklighet i Hololens
Med förstärkt verklighet i stil med Google Glass och rörelsestyrt gränssnitt hämtat från Xbox-tillbehöret Kinect landade Hololens mitt i hajpen kring vr och ar. I sann Microsoft-stil är det en lite mer vuxen och businessvänlig variant som letat sig in både i smarta fabriker och i den amerikanska armén.

2016: Galaxy Note 7 exploderade och blev en flygfara
Vilken fullständig katastrof det här var ändå. Året var 2016 och ett av Samsungs kraftpaket när det kommer till mobiltelefoner, Galaxy Note 7, exploderade. Det tvingade teknikjätten att återkalla flera miljoner enheter. Telefonen klassades också som flygfarlig. Snacka om ett kostsamt haveri.

2017: Iphone X – mobildesignen ritas om
Triggervarning. Innovationsrikedomen, och framförallt påhittigheten när det kom till mobildesign hade väl stannat av? In klev i alla fall Apple med Iphone X och lanserade notchen och dödade hemknappen. Det blev förstås liv i luckan och de flesta verkade luta åt att hata den nya designen. Likväl hakade varenda mobiltillverkare på – för det visade sig att fullskärmsmobiler visst var ganska schysst ändå. Med Iphone X lanserades även face id. Och just ansiktsigenkänning finns även det i dag i varenda smart mobiltelefon som är någonting.
2017: Nokia 3310 återuppstår, och med den drömmen om en dum mobil
Nokias resa som mobilmärke har varit minst sagt turbulent. Men än är den inte över. 2016 fick nystartade HMD Global rättigheterna till varumärket och genomförde, mot alla odds, en lyckad comeback. Den största hajpen kom när mobilernas mobil, Nokia 3310, återlanserades i ny, uppdaterad version – självfallet komplett med en version av klassikern Snake. HMD Global blev snabbt världsledande inom segmentet klassiska, dumma mobiler, så kallade feature phones. Samtidigt fick Nokia 3310 för många symbolisera en trend av smartphonevägrare som gick tillbaka till minimalistiska mobiler för att, typ, leva mer i nuet.

2017: Fidget spinner – en väldigt 2010-talig pryl
Fidget spinner: Allt om nya trenden, Här är leksaken som alla plötsligt vill ha. Det där är två rubriker hämtade från svenska medier 2017. För det var verkligen så. Plötsligt skulle alla ha en fidget spinner, vuxen som barn. Tre blad på ett kullager. Egentligen är den till för att hjälpa människor att koncentrera sig. Men känslan är de flesta köpt denna som en kul grej. Tre månader senare kunde du fynda tiopack fidget spinners för pantpengar i din lokala matbutik.

2017: Nintendo Switch – årtiondets roligaste spelkonsol?
En riktigt rolig hybridkonsol signerad Nintendo. Det är inte alltid Nintendo slår rätt. Wii U blev till exempel en superflopp. Man vet att man kommer få något som sticker ut när Nintendo lanserar spelkonsoler. Och Nintendo Switch blev en fullträff. En hybrid som kan användas både som hemkonsol och bärbar spelkonsol. I september i år meddelade Nintendo att man sålt 41 miljoner Switch-konsoler. 246 miljoner speltitlar har sålts. Switch-ägaren har alltså 6 spel i snitt.

2018: Magic Leap One
Det är ingen överdrift att kalla Magic Leap för ett av de mest hajpade bolagen i historien. Stora investeringsfonder har formligen kastat miljarder i riskkapital över företaget, som utvecklat en sorts ar-glasögon. Kritikerna menar att det är en kul leksak, förespråkarna tror att det mystiska bolaget har knäckt koden med förstärkt verklighet.

2018: Voi – hyrsparkcykeln som sparkade igång trenden
Pryl och pryl. Plötsligt överbefolkades städer med hyrbara felparkerade elsparkcyklar. Alla har en åsikt om dem. I Sverige är Voi, som grundades 2018, det stora dragloket för den populära hyrtjänsten. Det här är bara början.

2019: Fristående vr blir verklighet
De flesta som haft en Oculus Rift eller HTC Vive på huvudet några gånger kan nog konstatera att upplevelsen hade varit bättre utan sladd. Helst utan en dyr gamingdator också. I år lanserade Facebook det första riktiga fristående vr-headsettet Oculus Quest. När vi står på randen till ett nytt decennium där framtiden för ar och vr ser ljus ut känns det som ett extra viktigt framsteg.

2019: Galaxy Fold – nu kan man även vika skärmen
Det ryktas länge om Samsungs vikbara smarta mobiltelefon, och 2019 blev året då den visades upp. Men det är uppenbart att vi är tidigt in i den här typen av teknik. Släppet blev försenat efter att de första teknikjournalisterna som fick testa enheten vittnade om trasiga och blinkande skärmar. Nu är 20 000-kronorstelefonen släppt. Och det verkar inte ha blivit en omedelbar succé. Ny Tekniks Peter Ottsjö har testat den, och skriver att den inte är värd pengarna – och silkesvantar är ett måste. En ömtålig lur med andra ord. Men flera andra mobiltillverkare jobbar också på vikbara skärmar i olycka utföranden. Vi får se om det är startskottet på något vi kommer att se mer av framöver – eller om det bara är en fluga.