Opinion
33 skäl att se ljust på framtiden
För tredje året i rad presenterar Ny Teknik, tillsammans med tidningen Affärsvärlden, 33 lysande skäl att blicka framåt.
Vi har i veckans tidning valt ut och listat landets 33 mest lovande unga teknikföretag. Teknikhopp, helt enkelt. Unga tillväxtbolag med ambitionen att växa sig stora och starka. Och ta sig långt utanför landets gränser med sin teknik och sina produkter.
Visst var 2009 ett tufft år även för de här företagen. Många har kämpat sig igenom detta ”skitår” utan möjligheter att fylla på riskkapital. Det har handlat om överlevnad i väntan på att konjunkturen ska vända upp.
Mycket talar för att det är det som nu har hänt: riskkapitalet är berett att riskera igen. Ett tydligt exempel på att investeringsviljan är tillbaka är att en av årets nykomlingar på listan, Lundaföretaget Flatfrog, drog in 125 miljoner till sin pekskärm så sent som i januari. I förra veckan fyllde dessutom webb-tvföretaget Videoplaza på sin kassa med 36 miljoner.
Min egen favorit till världsherravälde heter Spotify. Bolaget var nytt på listan förra året. Och under det här året har Spotify gått från klarhet till klarhet: det finns mobila lösningar och konverteringen från gratis till betalande användare är i full gång. Här i Sverige, med hjälp av bland annat Telia.
Visst, Spotify går back. Men det beror till stor del på att allt tillgängligt kapital investeras i nya marknader.
Allt handlar nu om USA för Spotify. Ingen är stor i musikvärlden innan den marknaden är erövrad. Den svenska invasionen del 3: först Abba, sedan Roxette – och så den nya hitmaskinen Spotify.
Målet för alla företagen på 33-listan är världsherravälde. Oavsett teknik och bransch.
***
Ny Tekniks egen professor, Göran Grimvall, fyller jämnt den här veckan. Om jag säger att han gick i pension från KTH för fem år sedan kan ni ju själva försöka räkna ut hur gammal professorn är. Ett extra Miniproblem den här veckan, alltså.
Göran Grimvall har roat och oroat Ny Tekniks läsare i 31 års tid genom att varje vecka ställa till med problem för läsekretsen. Det har hunnit bli 1400 stycken Miniproblem sedan starten. Så det är en institution i tidningen som professorn leder. Och han har lovat mig att inte gå i pension från den. Tack, och har den äran, Göran!
***
Symbolen för alternativ energi, vindsnurran, är finansfolkets nya favorit. Småskalighet har blivit big business, 30 år efter kärnkraftsomröstningen. Två miljarder kronor hoppas Arise och O2 dra in för att få snurr på affärerna. Men O2 har redan hamnat i snålblåsten och går inte till börsen.
Varning för uppblåsta kalkyler.