Stor ytsmältning i Västantarktis

2017-06-19 10:31  
Foto: IBL/imago stock

Stigande havstemperaturer är det största hotet mot Antarktis polaris. Men bakom fjolårets stora ytsmältningar på Västantarktis låg i stället varmluft, rapporterar Vetenskapsradion.

Istäcket på Västantarktis är större än Mexiko och drabbades i januari 2016 av omfattande smältningar på ytan. Forskarna tror att det beror på att El Niño, ett väderfenomen som uppträder i Stilla havet, var ovanligt kraftigt under 2015 och 2016. Detta medförde att varmluft skickades mot Västantarktis.

Per Holmlund, professor i glaciologi, ser ytsmältningen som ett varningstecken.

– Det är en oroväckande trend att det blir varmare och sådana här händelser är tecken på att det går i en viss riktning, säger han till Vetenskapsradion.

Varmare havsvatten förblir dock det stora hotet och enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications är temperaturen i Stilla havet är den högsta på 800 år.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer