Palau: Solskydd skadar korallreven – förbjuds

2020-01-02 07:46  
Dykare vid skadat korallrev. Foto: Science Photo Library/TT

Palau i Stilla havet är berömt för sina fina dykmöjligheter, men landets regering oroas över hur turisternas solkräm påverkar havslivet.

– Vi måste respektera naturen för naturen är livets vagga, och utan det kan inget i Palau överleva, säger president Tommy Remengesau.

Enligt honom finns det vetenskapliga bevis på att kemikalierna i de flesta solkrämer är giftiga för koraller, även i små doser, och att spår av kemikalierna hittats i vävnaden på havslevande djur.

– När vetenskapen säger att sådant användande skadar korallreven, fiskpopulationer, eller havet själv, så måste folk agera och våra besökare likaså, säger Remengesau.

Förutom förbudet mot korallskadliga solskydd trädde vid nyåret lagstiftning för ett omfattande marinreservat i kraft, där 80 procent av Palaus ekonomiska zon, omkring 500 000 kvadratkilometer, stängs för bland annat fiske och gruvdrift.

De flesta utländska fiskeflottorna i den del där fiske fortfarande tillåts måste framöver ta i land sin fångst, och betala en exportskatt.

Mer om: Korallrev Hav

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer