Öl bryggs på avloppsvatten

2018-05-24 15:09  

En öl bryggd på avloppsvatten? Jodå, det är fullt möjligt och nu lanseras den första svenska ölen som är gjord på återvunnet vatten.

I ett samarbete mellan Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska miljöinstitutet och Carlsberg Sverige lanseras nu den första svenska ölen som är bryggd på återvunnet vatten.

I dag finns det tekniker för att omvandla avloppsvatten till att bli minst lika rent som vanligt kranvatten. Det vatten som har använts i detta projekt är från Hammarby Sjöstadsverk, där det har behandlats och kvalitetstestats.

Miljöperspektiv på öl

I ett pressmeddelande säger bryggmästaren Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet att det var en utmaning men något som föll sig naturligt för dem att ta sig an.

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser. Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri. Till exempel omvandlas våra maltrester till biogas, vi använder grön el i bryggeriet och vi sorterar matavfall i vår restaurang, säger Chris Thurgeson.

Läs mer: Bitter familjestrid bakom den lättdruckna pilsnern

Hållbarhet och vattenbrist

Staffan Filipsson är projektledare på IVL Svenska miljöinstitutet och berättar att projektet har haft som syfte att lyfta fram hållbar vattenhantering. Han menar att i en värld som hotas av vattenbrist är det viktigt att visa att det är möjligt att omvandla avloppsvatten till dricksvatten.

Studier har visat att renat vatten går att återföra till grundvattnet eller att använda inom jordbruk och industri. Men att ha det som naturlig del i hushåll anses i många länder vara en avlägsen lösning.

Läs mer: Här är ölburkens historia

– Svårigheterna att få denna relativt energieffektiva metod att användas för framställning av dricksvatten är inte teknisk utan i första hand emotionell. Det återvunna vattnet är lika bra och säkert som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten, säger Staffan Filipsson.

Ölsorten har premiär den 25 maj på Nya Carnegiebryggeriet och kommer även att finnas i begränsad upplaga på Systembolaget från den 2:e juli.

Christoffer Bertzell

Mer om: Öl Avloppsvatten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer