Löftet från över hundra länder: Stopp på avskogning

2021-11-02 09:36  
Avskogningen av Amazonas regnskog är omfattande. Här syns den skarpa gränsen mellan regnskog och avskogat område som används till boskapsrancher. Arkivbild. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Fler än 100 länder lovar att stoppa avskogningen innan 2030. Det är det första större avtalet vid klimatmötet COP26 i Glasgow.

Enligt nyhetsbyrån Reuters finns länder som Brasilien, Indonesien och Kongo-Kinshasa med bland länderna som gått med på stoppet av avskogning. De drygt 100 länderna står för omkring 85 procent av världens skogar.

Att stoppa avskogningen är viktig, då skogarna binder stora mängder koldioxid.

BBC uppger att tanken är att avskogning inte längre ska vara en del av världshandeln kring jordbruksprodukter som soja, kakao och palmolja.

Miljarder till fond

Enligt brittiska regeringen har tolv givarländer åtagit sig att satsa 12 miljarder dollar till det så kallade globala skogsfinanslöftet. Pengarna ska användas till åtgärder i utvecklingsländer, bland annat att återställa landsområden, hantera naturbränder och bidra till rättigheter för olika ursprungsbefolkningar.

Läs mer: Fem stridsfrågor under klimatmötet Cop26

En speciell satsning görs dessutom på regnskogen i Kongobäckenet, där världens näst största regnskog finns.

Även de nordiska länderna, USA, Kanada, Kina och Ryssland finns bland länderna som gett överenskommelsen grönt ljus.

Därför är avtalet viktigt

Tom Pugh, forskare vid Lunds universitet, skriver i en artikel i The Conversation att avtalet är viktigt av tre anledningar. För det första står landanvändande för omkring 16 procent av de totala klimatutsläppen, varav lejonparten kommer från just avskogning. För det andra fortsätter marken att släppa ut koldioxid långt efter det att motorsågarna tystnat, så ett tidigare stopp på avskogningen får positiva effekter även de kommande decennierna. För det tredje så lagrar inte bara skogarna koldioxid, de suger också upp ungefär en femtedel av de utsläpp som människorna släpper ut i atmosfären varje år.

"Vetenskapen är tydlig: att misslyckas med att snabbt minska avskogningen kommer att göra de enorma utmaningarna med att begränsa klimatförändringarna till 1,5 grader ännu tuffare – kanske omöjliga. Ju snabbare världen kan göra detta, desto mer av kolbudgeten kommer att vara tillgänglig på annat håll", skriver han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer