Kina läxar upp Trump om klimatet

2016-11-17 13:08  
Donald Trump med blivande vice presidenten Mike Pence. Foto: IBL

Nej, den globala uppvärmningen är inte ett kinesiskt påhitt för att konkurrera ut amerikanska företag.

Kina tillbakavisar den blivande amerikanska presidenten Donald Trumps påstående.

– Om man ser till historien kring klimatförhandlingarna så inleddes de faktiskt av IPCC (FN:s klimatpanel) med stöd av republikanerna under Reagan och Bush den äldres regering i slutet av 80-talet, påpekade Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin under en presskonferens vid klimattoppmötet i Marrakesh på onsdagen, enligt Bloomberg.

Diplomater och ministrar från över 190 länder är samlade i den marockanska staden för att diskutera genomförandet av Parisavtalet, som syftar till att minska världens koldioxidutsläpp. Men toppmötet har överskuggats av en oro kring Trumps vallöfte om att överge överenskommelsen och rulla tillbaka Barack Obamas klimatsatsningar. Det var i ett Twitter-inlägg 2012 som miljardären beskrev global uppvärmning som en kinesisk ”bluff”.

Att USA och Kina tydligt ställt sig bakom Parisavtalet har setts som centralt för att övertyga andra länder.

Läs mer:

Läs mer: Valet av Trump oroar på klimattoppmöte

Liu Zhenmin lovade att Kina inte kommer att backa. Han påtalade även att satsningar på renare teknik i själva verket kan öka USA:s konkurrenskraft.

– Som den största utvecklade ekonomin i världen är USA:s stöd avgörande. Vi måste förvänta oss att de kommer att fatta ett smart och klokt beslut.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer