Historisk torka: Vattenbrist hotar Kapstaden

2018-01-17 07:05  
Arkivbild av Kapstadens skyskrapor i city. Foto: Leif R Jansson, Hasse Holmberg / TT

I slutet av april riskerar sydafrikanska Kapstaden att stå utan vatten efter omfattande torka, befarar kommunledningen.

Den sydafrikanska miljonstaden Kapstaden, ett populärt turistresemål, upplever en av de värsta torkorna på hundra år. Bristen på regn kan snart tvinga invånare och turister att köa för att få tillgång till vatten.

Stadens ledning befarar att vattenkranarna kommer att sina den 22:e april och arbetar nu febrilt med att få fram nya avsaltningsanläggningar och underjordiska borrhål för att avvärja krisen.

Utöver det har lokala myndigheter satt upp en provisorisk vattenutdelningsstation där invånarna får köa för att få upp till 25 liter vatten per dag. Målet är att vid en akut vattenbrist ha runt 200 sådana stationer i bruk, om invånarna skulle tvingas till vattenransonering.

Läs mer: Rekordvarmt 2017 med många extremväder

Enligt lokala politiker är situationen svår och risken för vattenbrist överhängande. Läget förvärras ytterligare av att såväl boende som turister ignorerar stadens uppmaningar om att vara sparsam med vattnet, varnar de styrande i Kapstaden.

I ett försök att minska vattenförbrukningen har nu företag inom turistnäringen valt att begränsa duschtiden för sina gäster till två minuter. Hotell och andra inrättningar har också börjat återanvända disk- och tvättvatten i trädgårdsarbetet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt