Gammelskogar kyler ned klimatet

2016-04-27 07:55  
Forskarna kom fram till att de högsta vår- och sommartemperaturerna är 2,5 grader lägre i de äldre skogarna jämfört med de brukade skogarna. Foto: Alamy

Gammelskogar med många äldre träd och ett skuggande skogstak har en nedkylande effekt på det lokala klimatet, enligt en ny studie i västra USA.

Forskarna, vars resultat publiceras i Science Advances, konstaterar att de högsta vår- och sommartemperaturerna är 2,5 grader lägre i de äldre skogarna jämfört med de brukade skogarna, som är öppnare och består av uppväxande, yngre träd.

Studien har utförts i Kaskadbergen, The Cascades, en stor bergskedja som sträcker sig från västa Kanada ner till norra Kalifornien i USA. Längs sluttningarna växer skogar med en lång rad barrträds- och lövträdsarter.

Tidigare har man konstaterat att temperaturerna i bergskedjan påverkas starkt, inte bara av höjden över havet, utan även av topografin. Men uppenbart är att det också spelar stor roll hur skogarna sköts.

När skogstaket är mer eller mindre heltäckande, och undervegetationen överväxt med ormbunkar, blir det mycket svalare än i de planterade skogsbruksskogarna. Det svalare mikroklimatet gynnar också temperaturkänsliga däggdjur, fåglar och insekter. Enligt forskarna kan detta ha stor betydelse för deras överlevnad i klimatförändringarnas tid.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer