Forskning om klimatförändringar i Arktis ofullständig

2018-07-24 09:33  
Foto: AP Photo/David Goldman/TT

Forskningen om klimatförändringar i Arktis bygger på för få och för ofullständiga fältmätningar och provtagningar, visar en granskning vid Lunds universitet som gått igenom tusentals vetenskapliga studier.

Uppvärmningen av Arktis sägs vara dubbelt så hög som det globala genomsnittet. Men granskningen visar att forskningen haft ett oproportionerligt fokus på långsamt uppvärmda områden. Det kan innebära att effekterna av framtida temperaturförändringar eventuellt har underskattats.

Ett annat problem är den så kallade permafrost som lagrar stora mängder kol och som när den värms upp kan ge betydande utsläpp av växthusgaser.

Läs mer: Mystiska cirklar på Arktis – Nasa står utan svar

Läs mer: Rekordhög koncentration av mikroplaster i Arktis sjöis

"Vår studie visar att vi har endast begränsad förståelse för den totala jordförvaringskapaciteten i Arktis i stort", säger forskaren Dan Metcalfe som lett granskningen i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer