Forskare sågar musselodlingar mot övergödning

2018-03-16 06:37  
Foto: Pixabay

Storskaliga musselodlingar fungerar dåligt mot övergödning, enligt en ny rapport från forskare vid Stockholms universitet.

Musselodlingar har förespråkats som en kostnadseffektiv åtgärd mot övergödningen i Östersjön. I regeringens satsning Rent hav avsattes ifjol 30 miljoner kronor på odlingar.

Grundtanken är att näringsämnen i havet ska bindas upp i musslorna. Men enligt forskarna är blåmusslorna i Östersjön alldeles för små. De växer långsammare och sämre än musslor på Västkusten och har lägre innehåll av kväve och fosfor.

Forskarna påpekar också att stora odlingar mycket väl kan skada havsmiljön. Musslorna släpper ifrån sig avföring som hamnar på havsbottnen och kan orsaka syrebrist. De släpper också ut näringsämnen vilket kan öka mängden näring i vattnet och orsaka algblomningar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer