Uppmaningen från Stephen Hawking: ”Det betyder något att inte ge upp”

2018-03-16 17:06  

KRÖNIKA. Framtidens fysiker kommer att vara sysselsatta med Stephen Hawkings teorier under lång tid. Hoppas du har det kul bland stjärnorna, skriver journalisten Ulla Karlsson-Ottosson.

Kom ihåg att titta upp mot stjärnorna, inte ner på dina fötter. Försök att förstå det du ser och fundera över vad som får universum att existera. Var nyfiken. Och hur svårt livet än må verka finns det alltid någonting du kan göra och lyckas med. Det betyder något att du inte ger upp.

Efter den devisen levde han, fysikens megastjärna nummer ett, britten Stephen Hawking. Och han uppmanade oss alla att göra detsamma. Den 14 mars somnade han in, 76 år gammal. Då var han upplyft världen över för sin forskning och förmågan att sprida kunskap och attraktionskraft kring naturvetenskap och fysik hos den breda allmänheten.

Hur omåttligt populär han var förstod jag när jag en varm augustikväll år 2015 anlände till kongresshallen Stockholm Waterfront. Om två timmar skulle Stephen Hawking föreläsa om svarta hål och deras hemligheter. De 3 000 biljetterna var slutsålda sedan länge.

Kön ringlade redan lång framför kongresshallen. I trängseln fanns allt från barn i tidiga tonåren till gråhåriga fysikentusiaster. Runt folkmassan cirkulerade personer med skyltar om att de ville köpa biljetter. Scenen påminde om inför en konsert med en världsartist. Kvinnan bredvid mig sa glatt: Jag tyckte att min man och jag borde lägga pengar på det här i stället för att gå på en rockkonsert.

Orden säger en del om dragningskraften hos den av sjukdomen ALS näst intill helt förlamade Stephen Hawking som senare rullade in på scenen i sin permobil och via sin syntetiska röst framförde frasen ”Can you hear me”. En fras han alltid började med, oavsett om han talade inför fysiker eller allmänhet.

Dagen efter mötte jag honom i hans roll som professionell fysiker. Så snart jag uppgav adressen visste taxichauffören att jag skulle till samma ställe som Hawking. Ryktet om adressen verkade ha spridit sig bland Stockholms taxichaufförer.

Inför en liten grupp forskare och journalister skulle Stephen Hawking för första gången lägga fram en teori som han menade skulle lösa den så kallade informationsparadox hans mest omvälvande forskningsresultat blottade redan år 1974.

Med Einsteins relativitetsteori och kvantmekanik hade han räknat fram att svarta hål egentligen är grå. Eller annorlunda uttryckt: att information om allt som sugs in i svarta hål på lång sikt försvinner genom en svag värmestrålning – även kallad Hawkingstrålning. Men det tillåter inte kvantmekaniken, information får inte försvinna.

Att hitta en lösning på paradoxen har sysselsatt fysiker världen över i mer än 40 år. Nu lanserade han teorin att all information som behövs för att kunna rekonstruera det föremål som slukats, in i minsta kvantmekaniska tillstånd, i själva verket finns lagrat i rymden utanför hålet. Eller vid dess kant.

En av dem som var med på seminariet för 2,5 år sedan var Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Nu hör jag av mig till honom för att fråga om den nya teorin i dag är accepterad av fysikervärlden.

Han är ju själv en av dem som forskar för att hitta lösningar som syr ihop gravitationsteorin, Einsteins allmänna relativitetsteori och kvantmekaniken.

Nej, så verkar det inte vara. Men man jobbar på. Och hoppas på att i framtiden upptäcka ny fysik som kan lösa problemet. Kanske kan upptäckten av och forskningen på gravitationsvågor bli en väg framåt.

I framtiden finns även svaret på andra frågor som under senare år bekymrade Stephen Hawking. Han varnade för att vi människor inte kommer att kunna hantera de artificiella superintelligenser som är under utveckling, pläderade för att människan måste kolonisera planeten Mars eftersom vi förstör vår egen planet samt signerade en appell mot användandet av mördarrobotar.

– Jag tycker det är bra att han engagerade sig, säger Ulf Danielsson. Det är viktigt att en person som han kommer in och säger något som väcker till eftertanke och diskussion. Men det innebär inte att han var ett orakel som alltid har rätt.

Mytisk lär Stephen Hawking bli oavsett vad. Själv hoppas jag att han kan följa den uppmaning Barack Obama twittrade ut: ”Have fun out there among the stars”.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Stephen Hawking

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer