Krönikor

Tänk dig en superintelligens

Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Sommarens bok i hängmattan har varit psykologen och ekonomipristagaren Daniel Kahnemans Thinking, Fast and Slow (Tänka, snabbt och långsamt). En tänkvärd redogörelse för hjärnans två sätt att arbeta – det snabbare, intuitiva och känslomässiga ”System 1”, som Kahneman kallar det, som oupphörligt tolkar intryck och gör associationer, samt det långsammare, viljestyrda och mer rationella ”System 2” som löser problem, gör att vi kan fokusera och kontrollera oss, men som också kräver en ansträngning.

Publicerad

Bokens slutsats är att vi tenderar att lita för mycket på mänskligt omdöme, som ofta grundar sig på intuitiva slutsatser från System 1 – slutsatser som System 2 lättjefullt accepterar.

För mig väckte boken ett par andra tankar. En var att System 1:s ständiga sökande efter mönster och igenkänning påminner om en idé om den grundläggande algoritmen i hjärnans sätt att arbeta. Författaren och entreprenören Ray Kurzweil har föreslagit att just mönsterigenkänning är det som hjärnan i praktiken ägnar sig åt, på nivåer från prickar och streck ända till abstrakta fenomen som ironi.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här