”Pewdiepie är postkolonialism i Youtube-eran”

2017-02-15 15:50

KRÖNIKA. Felix Kjellberg försvarar sina rasistiska inslag med att det bara är humor. Men han verkar inte riktigt begripa vad han har ställt till med.

I veckan har Disney avbrutit sitt samarbete med Youtube-stjärnan Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie. Beslutet kom efter att tidningen Wall Street Journal frågat dem varför de upplåtit en plattform åt en person som rutinmässigt drar antisemitiska skämt.

Kort senare meddelade även Youtube – där Kjellberg har 53 miljoner prenumeranter – att de ställt in en kommande säsong av serien Scare Pewdiepie. Dessutom ska hans kanal inte längre ha tillgång till en av Googles annonstjänster.

Den 8 december i fjol publicerade Kjellberg ett klipp där han satt i grön uniform och tittade på ett tal av Adolf Hitler. Den 22 januari visade han en video där en man utklädd till Jesus berättade att ”Hitler hade rätt”. I ytterligare ett klipp håller två män upp en skylt med frasen ”död åt alla judar”.

Det vore ett hån mot alla med någon form av begåvning att kalla det satir. Kjellberg själv menar att han bara skämtar. Det må så vara, eftersmaken blir ändå rätt besk när de som verkligen uppskattar hans humor finns i den nynaziströrelse som kallar sig ”alt right”.

Ungefär samtidigt som Felix Kjellberg vuxit fram som affischnamnet för tv-produktion i en digitaliserad värld – där han på egen hand agerade producent, klippare, programledare och stjärna – har sajten Fiverr blivit en symbol för den nya delningsekonomin. Namnet kommer av att man kan köpa eller sälja tjänster för så lite som fem dollar.

Enligt Kjellberg handlade flera av hans videor med antisemitiska inslag om att testa vad folk är villiga att göra för småpengar. Det var bland annat så han fick de två männen att hålla upp ”död åt alla judar”-skylten. I en text Kjellberg publicerat efter de senaste dagarnas uppståendelse skriver han: ”Jag ville visa hur galen den moderna världen är, inte minst några av tjänsterna som finns online. Jag valde något som för mig framstod som absurt, nämligen att människor på Fiverr kan tänka sig att säga vad som helst för fem dollar.”

Inte för att det behövs någon påminnelse om att världen är galen. Donald Trump sitter i Vita Huset, nyfascismen breder ut sig över Europa och under 2016 tjänade Felix Kjellberg 136 miljoner kronor på att spela tv-spel och spy ur sig profaniteter.

Läs mer: Youtubes grundare: ”Blockera bort flödet”

Han skriver vidare att hans innehåll ska ses som underhållning och att det inte är en plattform för några ”seriösa politiska kommentarer”. Det citatet leder mig att tro att Kjellberg inte riktigt begriper vad han sysslar med, vilka signaler han skickar ut till sin enorma publik. Inser han inte det problematiska i att han som 27-årig vit mångmiljonär från en välbärgad svensk familj strösslar växelpengar över människor i utvecklingsländer bara för att kunna utnyttja dem i sin förnedrings-tv? Det är postkolonialism för Youtube-generationen.

Jo, världen är absurd och Felix Kjellberg är i allra högsta grad en av de människor som formar den.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Peter Ottsjö

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL