När kommer ett Spotify för 3d-konstruktioner?

2012-12-05 10:25  
Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. För ett par veckor sedan provade vi i Ny Teknik en av de första 3d-skrivarna för konsumenter – en apparat som skriver ut mindre objekt i enkla plastmaterial. Många ser 3d-skrivarna som inledningen på en revolution av tillverkning i allmänhet. Andra tror att det är ett begränsat fenomen av typen bakmaskin.

Även om 3d-skrivaren ännu inte är aktuell som årets julklapp lutar jag åt det första alternativet. Anledningen är att den ingår i den digitala revolutionen – den som bland annat skakat om musikbranschen och bygger på att digitalt innehåll så lätt kan skapas, delas, spridas och inte minst kopieras.

Det digitala innehållet är i det här fallet 3d-modellerna som skrivs ut. Redan nu finns det en uppsjö av olika modeller att ladda ner på olika sajter, om än inom begränsade användningsområden.

Men när miljoner eller kanske till och med miljarder människor kan skapa och sprida innehåll är potentialen stor – i den digitala världen har vi sett det inom allt från Wikipedia och Linux till Youtube och mobilappar.

Det blir i sin tur en drivkraft för utveckling av skrivarna, mot mer avancerade material och successivt högre upplösning. Med tiden kommer hushållen att skaffa allt bättre skrivare, som snart når en nivå där piratkopiering av dyra objekt blir möjlig, samtidigt som nya komplicerade uppfinningar kan skrivas ut.

Gradvis börjar då samma process som i musikbranschen, med jakt på pirater och teknik för kopieringsskydd.

Företaget Intellectual Ventures har till exempel redan fått patent på en teknik som ska hind­ra 3d-skrivare att skriva ut skyddade modeller om användaren inte betalt licens för utskriften.

Men vi vet också att piratkopiering effektivt går att minska med bra lagliga alternativ. Som Spotify. För ett lågt fast pris får användaren tillgång till stora mängder innehåll. Vid varje nedladdning får skaparna en liten peng, som kan bli en stor peng, om användarna är många.

Avancerade 3d-skrivare används redan i dag för allt från flygplansdetaljer och implantat till experiment med levande celler som material för utskrift av hela organ.

Det är bara frågan om vem som först etablerar en bra nättjänst för 3d-konstruktioner, och vad det i sin tur kommer att betyda för tillverkning som företeelse.

Läs mer: Test: ”Nästan som att skruva ihop Ikea”

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer