Krönikor

Brottslighet drivkraft för mobila betalningar

Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Jag åt lunch med en gammal bekant häromveckan. Han har jobbat i ansvarsfulla positioner i mobilbranschen i över 20 år och sett antalet mobilabonnemang i världen växa till över sex miljarder.

Publicerad

Han är övertygad om att något ännu större är på väg att hända. Mobil betalning.

Ja, jag vet. Jag suckade också. Det genombrottet har det snackats om i över tio år. Och vi har redan läst spaltmeter om Googlewallet, Square och Paypal och svenska initiativ som Izettle, Wywallet, Payair och Seamless.

Än har inte mycket hänt.

Men min lunchdate framhärdade: ”Hälften av jordens befolkning kommer att använda mobilen för betalningar inom fem år.”

Han menade att det är fler krafter som driver på mobil betalning än som försökte få fart på mobilringandet på nittiotalet.

”Politiker, poliser, banker och kreditkortsföretag, alla vill ha mer mobila betalningar i utvecklingsländerna”, missionerade han mellan tuggorna.

Framgången för mobil betalning i länder som Kenya och Tanzania har jag förstås hört talas om. Men jag trodde det berodde på att avsevärt fler har egen mobiltelefon än eget bankkonto i de länderna.

”Det är förstås en förklaring”, sa min bekant vänligt.

Men regeringarnas kamp mot brottslighet, korruption och försök att få svart arbete att bli vitt, och därmed möjligt att beskatta, är ännu viktigare drivkrafter, menade han. Och han sa sig veta att det finns ett land som på allvar överväger att el- och vattenräkningar bara ska kunna betalas med mobilen, men ville inte avslöja vilket.

Efter lunchen surfade jag runt för att skaffa mer information. I många länder, som Indien och Zambia, uppmuntras befolkningen att betala sina el- och vattenräkningar via mobilen. Men jag hittade inget belägg för något kommande krav. Däremot fann jag att den nigerianska centralbanken har en ambitiös plan med siktet inställt på ett ”kontantlöst samhälle”, baserat på mobil betalning. Och det finns diskussioner om att betala ut statsanställdas löner via mobilen för att minska kontanthanteringen och därmed brottsligheten.

Tidigare tyckte jag att analysföretaget Informas prognos om att det finns två miljarder personer som betalar via mobilen 2016 var extremt överdriven.

Efter lunchen är jag inte lika säker. Inser nu att det finns starka drivkrafter i utvecklingsländerna som jag inte känt till.