Utvecklare utvisas – skarp kritik mot regeringen

2017-05-17 07:19  
Tayyab Shabab Foto: Claudio Bresciani / TT

Efter långa juridiska turer har nu också migrationsdomstolen beslutat att den på arbetsmarknaden starkt eftertraktade systemutvecklaren Tayyab Shabab ska utvisas efter byråkratiskt strul.

Men domen ska överklagas – och regeringen kritiseras från borgerligt håll.

– Det här fyrkantiga systemet vi har i Sverige gör att vi tappar konkurrenskraft, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf till TT.

Den nu 27-årige programmeraren från Lahore i Pakistan kom till Sverige 2013, och fick efter studier jobb som mjukvarudesigner på ett svenskt företag. Nu har han fast jobb, bostad och nuvarande arbetsgivaren Mathias Planck på företaget Dynamo beskriver honom som ”en av de vassaste utvecklarna i Sverige” och kallar hans kompetens för ”nästintill unik”.

Läs mer:

Läs mer: ”Okunniga domstolar ger risk för utvisning”

Svensk arbetsmarknad skriker efter Tayyab Shababs kunnande. Men byråkratin har satt käppar i hjulet. Enligt svensk lag ska anställda från länder utanför EU ha samma villkor och försäkringar som en svensk som är anställd enligt kollektivavtal. Och Migrationsverket anser i ett beslut i fjol att den förre arbetsgivaren gav Tayyab Shabab för låg ersättning vad gäller pensionsförsäkring.

Det kompenserades med högre lön, men inte tillräckligt för att motsvara en kollektivavtalsenlig tjänstepensionsförsäkring, enligt verket.

Därför får inte Tayyab Shabab förlängt arbetstillstånd, och ska i stället utvisas.

Migrationsdomstolen i Stockholm har nu gått på verkets linje – men två av ledamöterna var skiljaktiga och tycker att konsekvenserna för Tayyab Shabab blir ”orimliga”.

Därför, och eftersom överdomstolen beviljat prövning för ett liknande fall i Jokkmokk, ska domen överklagas, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa och juridiskt ombud för Tayyab Shabab och hans fru Komal.

– Det finns helt klart ett behov av ytterligare juridisk vägledning.

Den som nekas arbetstillstånd kan när den lämnat landet direkt göra en ny ansökan. Men handläggningstiderna innebär ofta lång väntan.

Läs mer:

Läs mer: Reglerna om arbetstillstånd kan ändras

Annie Lööf påpekar att Tayyab Shabab arbetar, betalar skatt och gör rätt för sig men utvisas för ”en historisk bagatell som också är rättad”.

Hon säger också att C vill ha en ”lex Tayyab” och att riksdagens socialförsäkringsutskott i fjol slog fast att regeringen måste se till att ändra lagar och regler för att undvika liknande fall framöver.

– Det har regeringen bara att följa, men den har inte lyft ett finger för att göra något.

Även Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson, ger sig på regeringens inaktivitet, och tycker att reglerna är otidsenliga.

– Det är väldigt konstigt att Sverige 2017 lägger tid och resurser på att utvisa personer som är högutbildade, betalar skatt och som företagen söker med ljus och lykta, säger han till TT.

Mer om: Utvecklare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt