Utanför kollegornas gemenskap − så hanterar du situationen

2019-09-09 10:00  
Foto: Martin Barraud

Vänskapsband på jobbet kan förgylla tillvaron, men för kollegan som inte känner sig inkluderad får det förstås motsatt effekt. Känslan av att vara utanför gemenskapen kan påverka både prestation och välmående, men det går att förbättra situationen.

Business Insider har sammanställt några tips för att hantera utanförskap och bli en del av gemenskapen på jobbet:

Fokusera på allierade istället för vänner

Det kan verka perfekt att arbeta tillsammans med nära vänner, men alltför täta personliga relationer kan äventyra effektiviteten på arbetsplatsen. Försök istället att hitta en allierad på samma nivå på kontoret. Utöver att stärka arbetsglädjen kan din allierade även backa upp dig vid problem och dra in dig i gemenskapen.

Arrangera själv en social aktivitet

Om du känner dig utanför den sociala samvaron kan en lösning vara att planera en egen aktivitet och bjuda in kollegorna. Hitta ett nytt ställe för en aw eller fråga hr-avdelningen om ni inte kan göra en utflykt, ordna en picknick eller äta middag tillsammans. Tar du ett eget initiativ blir du automatisk en viktig del av träffen.

Läs mer: Empatieffekten − så kommer du överens med de flesta på arbetsplatsen

Vässa dina färdigheter

Sociala relationer mellan kollegor kan ha stora konsekvenser för karriären. Om du inte är naturligt engagerad i vänskap på arbetsplatsen kanske du känner att du missar värdefulla möjligheter. Se därför till att din kompetens talar för sig själv. Då är det mindre troligt att du kommer att förbises på grund av introverta tendenser.

Ta reda på hur kollegorna kommunicerar

Kan du identifiera mönster för kommunikation inom kontoret ökar chansen att finjustera ditt eget sätt att interagera. Om ditt företag exempelvis tycker att personlig dialog är bättre än e-post, kommer du att framstå som mer tillgänglig om du anpassar dig lite efter det. I förlängningen kan ett mer direkt sätt också underlätta att bli socialt delaktig.

Ta det inte personligt

Det är svårt att separera social uteslutning från din självbild, men enligt en artikel i Harvard Business Review är det viktigt att utmana och justera din egen tankeprocess. Utmana alla antaganden om att du får skylla dig själv. Hur mycket du påverkas beror till stor del på hur du upplever situationen.

Läs mer: Fyra minutsnabba tips för att få chefen på bra humör

Dra dig inte undan

När du känner att kollegor medvetet lämnar dig utanför sociala tillställningar, kan det vara frestande att helt dra dig undan. Men då riskerar saken att bli värre eftersom du kan förlora sociala fördelar och möjligheter till avancemang. Du behöver inte ha en fejkad social fasad, men att försöka vara mer öppen brukar ge resultat.

Undersök andra möjligheter

Den sociala dynamiken på en arbetsplats speglar ofta företagskulturen. Du kanske jobbar för ett företag som grundar personalbeslut utifrån personliga egenskaper medan du hellre skulle föredra att beslut fattas efter prestation. Då kan det vara läge att gå vidare till en arbetsgivare som bättre passar dina sociala och yrkesmässiga behov.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt