Sverige varslar värst

2009-02-02 14:56  

Pessimismen är rekordstor på svenska företag och de förväntar sig fler varsel och uppsägningar än vad företagsledningar i andra länder räknar med.

Det framgår av en färsk rapport från det internationella konsultföretaget Grant Thornton.

Motsvarande undersökning i fjol visade att 46 procent av de svenska privatägda företagen räknade med att behöva nyanställa under det närmsta året. Idag är läget totalt motsatt. Nu anser 40 procent av de svenska bolagen att de kommer att minska antalet anställda under det närmaste året.

Bara i Spanien, Hong Kong och Chile är företagen lika pessimistiska.

Sverige är också det land som har den mest pessimistiska inställningen till investeringar i fabriker och maskiner. Bara 16 procent av de svenska privatägda företagen tror att de kommer öka investeringarna i år. 28 procent räknar med att minska investeringarna.

Det land som har flest optimistiska företag är Vietnam. Där räknar man överhuvudtaget inte med en ekonomisk nedgång. 94 procent av företagen tror på en ökar lönsamhet. Och över 60 procent ser fram emot att nyanställa under det närmaste året.

Grant Thorntons studie är från november i fjol. Man har intervjuat över 7000 företagsledare i 36 länder. I Sverige har 400 medelstora företag med mellan 50 och 500 anställda utfrågats – om sin syn på framtida investeringar, antal anställda, lönsamhet, omsättning, priser och så vidare.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer