Storordern fick fart på maskineriet igen

2009-05-07 10:35  
Ulf Stenerhag

Medarbetarna gick solidariskt ner på 80 procent i ett försök att rädda jobben. Nu är vändningen redan här. En stororder, och alla jobbar för full maskin igen.

Leverantörskontraktet, som väntades till hösten, roddes hem redan nu. Den tyska leverantören av glaskomponenter och processystem De Dietrich Process Systems byter till Thurne Teknik som partner för hela den nordiska marknaden från och med maj.

– Det känns otroligt bra. Fast nästan lite chockartat. Man vill fira, samtidigt har vi haft en jättetuff period, så det är lite som att slicka såren också, säger Ulf Stenerhag, vd på Thurne Teknik i Stockholm.

Företaget, som marknadsför och säljer maskiner åt smalt nischade utrustningstillverkare, kände tidigt av krisen. Orderströmmen hade sinat, fyra personer måste bort. Men att behålla medarbetarna, majoriteten civil- och högskoleingenjörer, var absolut topprioriterat. Och till hösten väntade för övrigt ett nytt leverantörskontrakt. Lösningen fick bli att samtliga medarbetare gick ner på 80 procent för att övervintra sommaren. En plågsam process för människor som är vana att ge järnet och jobba över, när det kniper. Det dröjde innan medarbetarna vande sig vid den påtvingade ledigheten och lärde sig ta tillvara på tiden.

– Nu har vi 20 procent plustid, den vill vi göra något riktigt bra av. Vi vill använda den till att utveckla våra egna arbetssätt, positioner och oss som individer. Vi kommer att gå in i en utbildningsintensiv period, säger Ulf Stenerhag.

I september åker gänget till Capri och firar. Fast lite lagom.

– Vi ska bo på kloster, det blir lite retreat också. Det känns inte rätt att bo på guldkantat hotell, efter vad vi har gått igenom.

I september väntar kanske en extra bonus. Om det blir positivt resultat är det sagt att medarbetarna ska få retroaktivt betalt för de 20 procent de aldrig jobbade.

Om själva affären säger Ulf Stenerhag:
– Vi är mycket glada för att få till detta för oss mycket centrala och viktiga leverantörstillskott. Sedan länge har vi önskat att utöka vårt program med glaskomponenter för att kunna erbjuda ett mer komplett program till våra kunder. Vårt fördjupade samarbete med De Dietrich Process Systems känns också både naturligt och strategiskt riktigt. Vi ser nu fram emot att möta våra kunder med detta positiva budskap.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer