Karriär

Skapapriset till trådlösa fuktsensorer

Från vänster: Anders Friberg, Invisense, Minoo Akhtarzand, ordförande för Stiftelsen Skapa, och Björn Garplind, Invisense.
Från vänster: Anders Friberg, Invisense, Minoo Akhtarzand, ordförande för Stiftelsen Skapa, och Björn Garplind, Invisense.

Året stora Skapa-pris går till Björn Garplind och Anders Friberg, två innovatörer från Östergötland som har skapat en ny typ av tryckta, tunna fuktsensorer.

Publicerad

Fuktskador orsakar varje år stora problem för fastighetsägare. Att renovera bort mögel och röta är ofta dyrt, tar lång tid och kräver stora ingrepp.

Entreprenörerna Björn Garplind och Anders Friberg kan vara en lösning på spåret. Sedan 2015 driver de bolaget Invisense, och har tagit fram en ny sorts mikrometertunna, trådlösa fuktsensor som ska hjälpa byggföretag att upptäcka fuktskador i ett tidigt skede.

Tekniken består av tre ben: En passiv sensordel, en handhållen skanner för att läsa av sensorerna, och en molnplattform där all mätdata lagras. Sensorn kan till exempel ligga nedgjuten i avjämningsmassa som spackel, och går att läsa av genom alla typer av byggmaterial, utom metall.

Läs mer: Trådlösa fuktsensorer ska stoppa fuktskador

Nu har duon fått årets stora Skapa-pris för sin uppfinning. Utmärkelsen delas årligen ut för att lyfta fram och stötta Sveriges bästa innovatörer och uppfinnare.

- Årets pristagare visar på stor innovationsanda. Metoden kan drastiskt minska kostnader för fastighetsägare, försäkringsbolag och samhället i övrigt för uppkomna skador. Det kan dessutom leda till kvalitetsförbättring i branschen och minska människors oro över att bo i sjuka hus, sade Minoo Akhtarzand, ordförande för Stiftelsen Skapa, under prisutdelningen.

"Det kändes fantastiskt" – så beskriver Björn Garplind själv känslan när han och Anders Friberg klev upp på scenen på Tekniska museet i Stockholm som vinnare.

- Det här är ett viktigt erkännande för produkten. Prispengarna ger oss lite bättre ekonomi för att satsa på de utvecklingsspår för sensorn som vi tänker oss, säger han till Ny Teknik.

Vilka utvecklingsspår tittar ni på?

- Det handlar om att göra den handhållna fuktskannern mer effektiv och lättanvänd, och att ta fram en intuitiv molntjänst för kunderna.

Invisense började testa sina fuktsensorer tillsammans med Peab under 2016. I februari fick det unga Linköpingsföretaget sin första stora kund, fastighetsbolaget Lundbergs från Norrköping.

Sedan dess har företaget knutit till sig fler kunder - bland annat det kommunala bostadsbolaget Stångstaden som har installerat sensorerna i nybyggda lägenheter i Vallastaden i Linköping. Och under hösten inleder Invisense ett utvecklings- och försäljningssamarbete med byggföretaget Saint-Gobain i Sverige.

- Planen nu är att öka marknadsbearbetning med bland annat fastighetsbolag, materialleverantörer, entreprenörer och andra som kan ha nytta av vår teknik, säger Björn Garplind.

Det här är Skapa-priset

Skapa-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan omvandla sina produkter och tjänster till kommersiella produkter.

Vinnarna av det stora Skapa-priset har tagits fram bland länsvinnarna från lokala Skapa-prisutdelningar i varje län i Sverige.

Under årets prisutdelning delades även två hederutnämningar med 25 000 kronor var ut till:

* Åke Rosén, Skåne län för hans metod att tillverka biologiskt nedbrytbar bioplast.

* Pär Stihl, Kronobergs län för hans AvBIT – en webbaserad utbildningsplattform för svåra barnsamtal genom en avtarbaserad intervjuträning.