Karriär

På väg mot nytt jobb − tänk på det här innan du berättar för kollegorna

Foto: Sam Edwards
Foto: Sam Edwards

Letar du efter ett nytt jobb? Att berätta för kollegor om planerna kan hjälpa dig på traven, men det finns också fallgropar att se upp med.

Publicerad

Jakten på ett nytt jobb kan vara både stressande och frustrerande. Därför kan det vara frestande att diskutera situationen med kollegor. Deras stöd och kontakter kan hjälpa dig, men det innebär också risker att vara alltför öppen. På sajten Fast Company listas några frågor du bör ställa dig själv innan kollegor involveras i framtidsplanerna:

Litar du på dem?

Ta en titt i backspegeln. Hur har kollegor tidigare hanterat information eller missnöje som du har delat med dig av? Ibland kan det underlätta att prata om jobbplaner med någon som känner dig väl, men gör det bara om du är 110 procent säker på att de kan bevara en hemlighet. Var tydlig med att informationen inte får spridas vidare.

Kan kollegorna hjälpa dig?

Dina kollegor kan vara en guldgruva vid jobbsökande. De kan ha kontakter hos andra företag, insiderkunskap och tips på hur du nätverkar för att nå ditt mål. Dessutom är de medvetna om din kompetens och kan rekommendera dig för nya arbetsgivare. Men var konkret kring vad du vill ha hjälp med, exempelvis om de kan tänka sig att mejla till någon kontakt på drömjobbet.

Är du helt redo att lämna?

Ett dåligt scenario är när en kollega råkar berätta för chefen att du letar efter en ny arbetsgivare. Reagerar chefen då negativt riskerar du en sämre situation under tiden som jobbjakten pågår. Har du bestämt ett slutdatum är risken för konsekvenser mindre betydelsefull, men är du beroende av ditt nuvarande jobb är det bättre att hålla planerna för dig själv.

Kan dina planer hjälpa någon annan?

Om du slutar kan det innebära att någon annan befordras. Det är därför schysst att berätta om dina framtidsplaner om det kan hjälpa en kollega att förbereda sig för att ta över din nuvarande roll. Men du bör vara helt säker på att du verkligen får det nya jobbet, annars kan det sluta med en besviken kollega som till och med kan bli frestad att berätta för chefen att du är på väg bort.