Karriär

Kärlek på jobbet komplicerad ekvation

Kärlek kan vara någonting positivt för dem inblandade men arbetsgivarna ser inte alltid med blida ögon på sådana relationer. Foto: Caroline Tibell
Minst var fjärde läkare är ihop med en läkare. Läs mer om vilka yrkesgrupper som finner kärleken på jobbet (klicka för större grafik). Grafik: Jonas Askergren

Ett av tio förhållanden inleds på jobbet, enligt Sifo. SCB:s undersökning visar att så många som vart tjugonde etablerat par består av två med samma yrke. Vanligast är att läkare fattar tycke för varandra. På andra plats kommer poliser och på tredje plats jurister, skriver Lag & Avtal.

Publicerad

Trots att kärlek är någonting positivt för den som drabbas ser arbetsgivarna inte alltid med blida ögon på sådana relationer. Många företag är rädda för att kärleksparets kolleger ska känna en osäkerhet kring lojaliteten och uppleva att vissa personer blir favoriserade framför andra.

Arbetsgivarna oroar sig också för att jäv-, beroende- eller kravsituationer ska uppstå som en följd. Särskilt om chefer och underställda inleder relationer. Många upprättar därför en policy för att gardera sig. I den brukar företagen inte göra någon skillnad på kärleksrelationer och andra typer av närståenderelationer, exempelvis syskon, föräldrar eller särbo. (Läs mer på Lag & Avtal om policy och vilken arbetsrättslig bäring den har här)

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här