Känn lugnet med ryggen fri

2012-01-24 23:00  
Forskning visar att flera faktorer på arbetsplatsen påverkar hur vi mår. Foto: Scanpix

Trygg, lugn och kompetent. Så vill du känna dig på jobbet. Till en del kan du uppnå det genom att fixa till din arbetsstation. Knepen är baserade på arbetspsykologisk forskning, publicerad i Harvard Buisness Review, om hur människor reagerar på faktorer i omgivningen.

1. Skydda ryggen. Undvik en placering där alla springer fram och tillbaka bakom din rygg. Om det inte går att ha full uppsikt över de andra, så vänd åtminstone sidan till trafiken.

2. Undvik rött. Forskning visar att människor mår dåligt av att se röd färg. Forskarna tror att det beror på att rött traditionellt är varningsfärg för att någonting är fel.

3. Skaffa krukväxter. Vi mår bra av att ha grönska och blommor omkring oss. Välj växter med rundade blad, inte spetsiga.

4. Förbättra din arbetsstation med små medel. Känslan att ha kontroll över den fysiska arbetsplatsen gör att vi känner större tillfredsställelse i själva arbetet.

5. Personlig touche. Låt din arbetsstation avspegla din personlighet och vad du tycker är viktigt. Vi känner oss mer avspända när vi uppfattar att omgivningen känner oss. Det ökar också arbetstillfredsställelsen.

6. Strukturera. Städa undan skräp och organisera det övriga materialet så att det ser ordnat ut, det är bra för själen. Om du är så effektiv att inget blir kvar, kan du alltid ställa fram ett fotografi eller något annat trevligt föremål, gärna från naturen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer